Барозу: България и Румъния са готови за Шенген

България и Румъния са изпълнили критериите за членство в "Шенген” и мисля, че ще е справедливо да им бъде дадена тази възможност колкото може по-скоро. Това каза в събота пред БНР председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

В ефира на националното радио той напомни и, че принципът на свободно движение е основополагащ за Европейския съюз и не трябва да бъде поставян под въпрос. "За да имаме такъв пазар ни трябват двупосочните връзки в Европа. Затова и част от усилията, които полагаме, са за създаването на общ енергиен пазар, изграждането на мрежи, които да свържат всички страни от Евросъюза, за да нямаме такива енергийни острови”, каза той.

По думите му липсата на единен пазар би направил страните по-зависими от доставчици на енергия.
Барозу смята още, че трябва да се работи за задълбочаване на икономическия и валутен съюз, защото страните, които споделят обща валута, трябва да имат повече механизми за координация помежду си.


"В същото време не трябва да създаваме първа и втора класа европейско членство. Европейската комисия е на страната на тези, които искат силна, обединена и отворена Европа и ще направим всичко, за да няма различен статут на отделните страни. Призовавам всяка от тях да направи също усилия в тази посока. Вярвам в единството на Европа и вярвам, че сме по-силни, когато сме единни", заяви Барозу.


Председателят на Еврокомисията даде и съвет за насоките на развитие за България. "Сега няма да спекулирам какво е бъдещето на мониторинговия механизъм, но моят много приятелски съвет към вас е да се съсредоточите върху необходимите реформи, и върху всички мерки, които трябва да се предприемат, за да може България да напредне в областите, които са критично важни - най-вече за нейните собствени граждани, за да могат те да живеят в стабилно и свободно общество и в държава, която съответства изцяло на принципа за върховенство на закона", подчерта Барозу.

Той обаче беше категоричен, че приемането на България в ЕС не е грешка: "Мисля, че това не беше грешка, а правилно решение и за България, и за Европейския съюз като цяло. Според мен присъединяването на България ѝ помогна да ускори някои реформи, които са много важни.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?