Барозу: EС си играе с огъня

Барозу: EС си играе с огъня

Европейският съюз си играe с огъня, когато страните членки биват противопоставяни една на друга като победители и губещи, предупреди председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, като подчерта, че не му харесва реториката, последвала срещата на върха миналата седмица.

"Онези, които познават европейската история, знаят колко негативна е била ролята на предразсъдъците и на комплекса за превъзходство на една част от Европа над друга", заяви Барозу в емоционална реч на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

"Изобщо не ми хареса атмосферата след последната среща на върха, когато видях някои да претендират за победа над други. Европейският проект бе създаден именно за да се избегнат тези разделения от миналото и демоните, които съществуваха в европейската история. Или побеждаваме заедно, или ще бъдем победени заедно", заяви председателят на ЕК пред евродепутатите, цитиран от ДПА.

На форума в Брюксел през миналата седмица Рим и Мадрид бяха описвани като страни, които са взели връх в дебатите и са принудили Берлин да се съгласи с непопулярни мерки. Правеха се паралели с победата на Италия над Германия на европейското първенство по футбол. Икономическата криза, обхванала еврозоната от над две години, възроди и коментарите, противопоставящи Северна на Южна Европа - едната представяна като спестовна, другата - като прахосническа, припомня ДПА. Имаше и противопоставяне между страните, използващи еврото, и тези, които не са приели единната валута, като Великобритания по-конкретно няколко пъти се разграничи от страните от еврозоната.

Барозу си го върна на евроскептиците в британските редици, като заяви, под аплодисментите в парламента, че тяхната страна е изхарчила милиарди евро, за да закрепи банките - "повече от всяка друга страна в ЕС," каза той.

"Нека ви кажа, че е озадачаващо как вие сякаш се радвате на трудностите в еврозоната. Това не е проблем на еврозоната, това е проблем на Европейски съюз като цяло", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа