Барозу и премиерът Лета освиркани в Лампедуза и обвинени в убийства

Жозе Мануел Барозу и Енрико Лета. Сн: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и премиерът на Италия Енрико Лета бяха посрещнати с освирквания и обиди от жители на италианския остров Лампедуза, съобщиха световните агенции.

"Засрамете се!", "Убийци", крещеше малка група местни жители, дошла да ги чака на летището. Хората размахваха снимки на имигранти пред Барозу и Лета, които бяха придружавани от еврокомисаря за вътрешните работи и правосъдието Сесилия Малмстрьом и от вицепремиера и министър на вътрешните работи на Италия Анджелино Алфано.

Демонстрантите продължаваха да викат гневно при отпътуването на официалния ескорт от летището към малкото пристанище, където делегацията трябваше да паметта на загиналите 289 имигранти, главно еритрейци, извадени от морето след корабокрушението миналата седмица.

По-късно Лета обяви, че жертвите на корабокрушението ще бъдат почетени с държавно погребение.

"Тази драма е европейска, но Италия ще свърши своята част от работата", заяви Лета на обща пресконференция на острова с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, комисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом и италианския вътрешен министър Анджелино Алфано.

Лета каза, че вече е получил съгласието на Барозу темата за нелегалната имиграция да бъде включена в дневния ред на следващия европейски съвет на 24 и 25 октомври.

"Европа е с жителите на Лампедуза. Проблемът на една от страните в съюза ни, в случая - Италия, трябва да се приема като проблем на цяла Европа. Европа не може да отвърне глава от драмата на имигрантите като тази в Лампедуза", заяви Барозу.

Председателят на ЕК заяви обяви, че Италия ще получи допълнително 30 милиона евро от европейските фондове, за да се подпомогне установяването на бежанците, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Барозу се ангажира да работи неуморно по обща европейска политика за предоставяне на убежище и в помощ на агенцията за граничен контрол Фронтекс да предотвратява подобни трагедии в бъдеще.

Рестриктивната гранична политика на ЕС се провали, призна еврокомисар Малмстрьом.

"Налага се да променим подхода си към миграцията", каза тя в края на визитата на острова.

"Трябва да преминем към по-голяма откритост, солидарност, споделяне на отговорността и истински европейски отговор", подчерта тя, цитирана от ДПА.

Барозу, Лета и Малмстрьом отидоха до хангара, където се намират телата на удавилите се при крушението.

Никога няма да забравя гледката на тези ковчези, заяви Барозу.

До момента италианските власти са открили телата на 289 души, но се опасяват, че броят на загиналите може да достигне 390.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят