Барозу критикува намеренията на Москва за въвеждане на мита на Украйна

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е изпратил писмо до руския президент Владимир Путин, в което изразява загриженост от обсъжданите възможности Москва да промени митническия режим спрямо Украйна, въпреки отлагането на началото на прилагането на споразумението за асоцииране на украинската страна с ЕС. Това съобщи говорителят на ЕК Пиа Хансен, цитирана от БТА.

Барозу отбелязва, че на тристранната среща между Украйна, Русия и ЕС през септември бе договорено споразумението за асоцииране да не влиза в сила в предварително предвидените срокове. Той припомня, че ЕС е съобщил на държавите от Общността за необходимостта от приемането на съответните законодателни промени за отлагането на приложението на споразумението (приети в последните дни от Съвета на ЕС). Барозу пояснява, че тези промени са били въведени с условието за запазването на особения митнически режим между Киев и Москва, действал досега.

Председателят на ЕК изразява тревога от обсъжданите възможности за въвеждането от Москва на нови митнически тарифи за Украйна и заявява, че ги намира за противоречащи на постигнатите от тристранния формат договорености. ЕС остава готов да обсъди с Русия всякакви възможни отрицателни последствия от въвеждането на споразумението в сила, но отчита, че това споразумение подлежи на договорености единствено между страните, които са го сключили, посочва Барозу. Той отново призовава за пълното уважение на териториалната цялост и независимостта на Украйна, като изразява надежда мирният план да бъде прилаган и да доведе до трайни резултати.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа