Барозу настоява пред Меркел за подпомагане на Гърция

Барозу настоява пред Меркел за подпомагане на Гърция
Председателят на Европейската комисия призова германския канцлер Ангела Меркел да надмогне вътрешната политика и да приеме създаването на финансов механизъм за подпомагане на Гърция, което пък ще помогне за съхраняването на Европейския валутен съюз.

Гръцкият вицепремиер от своя страна обвини Берлин, че позволява на банките си да участват в "пагубната игра" на спекулации с гръцки облигации, като в същото време германски износители печелят от по-слабото евро, благодарение на бюджетните проблеми на Атина.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви пред германски вестник, чена срещата си в четвъртък и петък лидерите на ЕС трябва да решат какъв механизъм да приемат за подпомагане на Гърция, защото в противен случай рискуват да застрашат тяхната обща валута. Барозу отбеляза, че стабилността на еврото е в интерес и на Германия.

Ние се нуждаем от решение на тази среща на върха какво да правим с Гърция, защото иначе несигурността ще се повишава повече и повече, заяви Барозу пред "Ханделсблат".

Не можем да продължаваме по същия начин, защото така е заплашена стабилността на еврото и се насърчават спекулациите, добавя той.

Говорител на германския канцлер обаче посочи, че темата за помощ на Гърция не е в дневния ред на форума. Говорител на Барозу отвърна, че председателят на ЕК е в постоянна връзка с канцлера. "Той не е разочарован. Той се надява, че ...може да бъде постигнато споразумение", каза говорителят.

Междувременно еврото продължи да върви надолу, като в понеделник стигна най-ниските си равнища спрямо долара за триседмичен период. Причина за това е, че инвеститорите не са наясно какви са перспективите ЕС да окаже финансова помощ на Атина.

Рисковите премии по гръцкия дълг скочиха, достигайки до най-високите си нива от 1 март насам, а цената по застраховката на гръцкия дълг срещу фалит също се повиши.

Гръцкият вицепремиер Теодорос Пангалос заяви в Атина, че ако решение не се вземе скоро, "тогава еврото няма да има никакъв смисъл" и десетилетията на европейска интеграция ще отидат на вятъра.

Той посочи, че докато Южна Европа е под огън и еврото се клати и пада, Германия се възползва от условия, при които нейните износители могат да реализират значителни печалби от износ в останалия свят.

Това е поредното враждебно изказване на гръцкия социалист по адрес на Германия, след като миналия месец каза, че Берлин не е изплатил в пълна степен компенсациите, които дължи на Гърция за нацистката окупация през Втората световна война.

Националната банка на Гърция съобщи, че бюджетният дефицит на страната през 2009 г. е ударил 12.9 процента. Това е по-висока стойност в сравнение с данните, съобщени през октомври, когато новото гръцко правителство на социалистите пое властта. Тогава бе обявено, че дефицитът е 12.7%.

Националната банка на Гърция посочи, че БВП се е свил с 2% тази година, след подобен спад през миналата година, и единственият изход е "драматично редуциране на дефицита и дълга".

Ангела Меркел среща яростна съпротива за какъвто и да е спасителен план за Гърция, особено преди регионалните избори през май, чиито изход може да постави под въпрос мнозинството на нейната дясно-центристка коалиция в горната камара на парламента.

В неделя Меркел повтори, че Гърция, която въведе драконовски мерки за съкращаване на разходите, засега не се нуждае от пари и това е било потвърдено пред нея от гръцкия министър-председател Георгиус Папандреу в телефонен разговор.

Меркел настоя да не се провокират турбуленции на пазарите, като се насърчават изкуствени очаквания от срещата на ЕС в четвъртък.

Социологическо проучване показва, че 62% от германците не са съгласни тяхното правителство да помага на Гърция да се справи с бюджетния си дефицит, а 20% подкрепят това.

Една трета от хората в Германия смятат, че Гърция трябва да бъде поканена да напусне еврозоната, а 40% вярват, че за Германия ще е по-добре, ако излезе от единната валута.

Мнозинството от испанците подкрепят европейска помощ за Гърция, показва още проучването на "Файненшъл таймс". Разделени са мненията на гражданите в Италия и Франция, чиито правителства силно защитават европейска помощ за Гърция.

Каквато и да е финансова подкрепя за Атина най-вероятно би била оспорена от Конституционния съд на Германия, който при одобрението на Европейския валутен съюз е поставил стриктни условия, недопускащи трансфери към други страни от еврозоната.

При всички тези политически и правни проблеми, съветници на Меркел смятат, че Гърция може да се обърне за помощ към Международния валутен фонд, а не към еврозоната.

Говорител на Меркел намекна за възможен съвместен механизъм между МВФ и еврозоната.

Споделяне

Още от Европа