Барозу: Не може непрекъснато да ви повтаряме за корупцията

Барозу: Не може непрекъснато да ви повтаряме за корупцията

На фона на ескалиращия скандал в МВР и очакванията за министерска оставка, председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу заяви в петък след срещата с премиера Станишев, че от България се очакват конкретни резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. “Ние не можем да кажем какви конкретни мерки трябва да се предприемат. ЕК не може да замени изпълнителната и съдебната власт”, каза Барозу на съвместна пресконференция с българския министър-председател в София.

Визитата му бе обявена преди две седмици, във връзка с кризисното спиране на европейски пари за България по три програми.

По време на пресконференцията председателят на ЕК запази подчертано дипломатичен тон и спести всякакви директни критики или препоръки, но преди това говорителят му Марк Грей заяви, че една от основните цели на визитата е Барозу да окаже подкрепа на Станишев.

Докато двамата се изявяваха пред медиите, в парламента депутатът от БСП Татяна Дончева заяви, че премиерът има 48 часа, за да отстрани министър Румен Петков, защото от ЕС идват "ужасяващи" сигнали, че са ни "отписали".

Без да посочва конкретни имена, Жозе Мануел Барозу заяви, че подкопаването на процеса на реформи от някои български граждани продължава да бъде източник на разочарование. Той посочи, че е въпрос на обществена нагласа тези, които нарушават закона, да не се поставят над него.

“Проточилите се разследвания и забавените съдебни процеси не означават правосъдие”, каза Барозу и добави, че ЕК не може непрекъснато да повтаря, че трябва да се направи още.

Председателят на ЕК заяви, че в процеса на присъединяването на България в ЕС са били поети няколко конкретни ангажименти, включително в борбата с корупцията и организираната престъпност и е важно те да бъдат изцяло спазени. Той настоя да не се изместват акцентите.

Според него спирането на плащанията по европейските програми ФАР, ИСПА и САПАРД трябва да се приеме като "предупредителен сигнал".

Дипломатически източници, цитирани от агенция Ройтерс, съобщиха в четвъртък, че е налице заплахата от наказателни мерки, които може да засегнат 11-те милиарда евро, предвидени за страната до 2013 г.

Барозу не коментира такава хипотеза, но изтъкна, че европейските средства трябва да се управляват добре не само на централно, но и на регионално ниво.

Шефът на ЕК обеща обективен мониторингов доклад през юни, който да отчете напредъка и недостатъците, ако продължава да ги има. Той отбеляза, че понякога поставянето на срокове помага в работата.

Попитан дали носи лекарства за “болния човек на Европа”, Барозу посочи, че присъединяването на България към ЕС е един успех.

“Ако се върна повече от година назад, и ако ме попитат – след като знаеш неща, които тогава не си знаел, би ли препоръчал България да стане член на ЕС, отговорът ми би бил – да”, добави Барозу.

От своя страна премиерът Сергей Станишев заяви, че предстои още много работа както за изпълнителната власт, така и за съдебната. "Има обвинения, които са повдигнати от прокуратурата и те трябва да бъдат доведени до успешен резултат."

По време на еднодневното си посещение си в София Барозу бе удостоен от президента Георги Първанов с орден "Стара планина”-I степен, който му се присъжда за усилията за спасяването на българските медици в Либия.

Още по темата
Още от Европа