Барозу обвини страните членки за загубата на доверие в ЕС

Барозу обвини страните членки за загубата на доверие в ЕС
Изправен пред срив на популярността на европейските институции, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обвини държавите членки, че не са отстоявали европейския проект по време на икономическата криза, предаде електронното издание EUobserver.

Унищожителните резултатите на Евробарометър показват, че подкрепата за институциите на ЕС е намаляла навсякъде из континента. Това се дължи на икономическата криза, твърди Барозу в интервю за италианския "Кориере дела Сера". Той каза, че е "нормално" доверието на гражданите да спада по време на такива времена.

Според проучване, проведено през май и публикувано миналата седмица, по-малко от половината от европейските граждани (49 процента) смятат, че членството на страната им в ЕС е "нещо добро" – седемгодишно дъно, докато доверието в институциите на блока е спаднало до 42%, с шест пункта в сравнение с есента на 2009 г.

"Признавам, че ние трябва да направим повече заедно, за да има повече сигурност за гражданите и потребителите. Но също искам да кажа истината: Ние няма да решим проблемите, освен ако всяка нация не види европейския проект като свой", каза португалският политик.

"Всъщност, това не е случаят сега. Когато нещата вървят добре – заслугата е тяхна, когато се объркат – вината е на Брюксел", добави той.

Шефът на ЕК защити еврото, като го нарече "извънреден успех" и изтъкна факта, че нито една от страните от ЕС не би могла да се справи с финансовата криза самостоятелно.

"Без еврото и на вътрешно-общностния пазар нито една от държавите членки нямаше да се измъкне от кризата ... всички правителства сега трябва да защитят еврото", каза той.

По повод изявление на президента Барак Обама също призоваващ за по-силна Европа, Барозу отбеляза: "Много е важно, че това искане идва от чужбина, от един от най-важните ни партньори."

"Представете си, ако Франция, Германия или Италия им се наложи да се ще трябва да се оправят сами в един глобализиран свят. Те няма да могат да защитят своите интереси."

По въпроса за по-висока икономическа дисциплина в ЕС – нещо, което в момента се обсъжда от работна група от експерти - Барозу, заяви, че това би трябвало да означава повече координация между държавите-членки.

Докато Франция продължава спорното депортиране на роми, Барозу е попитан дали се страхува от по-широка антиромска кампания, причинени от имиграционните политики в Париж и Рим.

"Убеден съм, че няма да е така. Основната ни грижа е да се гарантира свободата на движение без дискриминация", каза той. "Здравият разум ще надделее."

На Гърция ѝ било позволено да мами

В друго интервю, публикувано в сряда в австрийския "Ди Прессе", бившият шеф на Европейската комисия Романо Проди също осъди липсата на "европейски дух", особено в контекста на гръцката спасителната операция, договорена след месеци протакане на държавите от еврозоната.

"Да, гърците излъгаха. Но вие може да мамите, само ако ви е позволено. Когато еврото беше създадено, нямаше воля да се създадат механизмите за контрол, поискани от ЕК", каза той, позовавайки се на отказа на държавите членки да позволят контрола от страна на Евростат, статистическа служба на съюза.

Докато председателстваше Комисията, Проди определи като "глупав" Пакта за стабилност и растеж, в който са заложени правилата в подкрепа на еврото.

"Аз критикувах документа, защото не е нищо повече от една математическа формула. Той е безполезен, ако няма политика и няма контрол – инструменти, гарантиращи, че е спазен", коментира Проди изказването си от 2002 г.

Споделяне

Още от Европа