Барозу одобри Кристалина Георгиева за еврокомисар

Барозу одобри Кристалина Георгиева за еврокомисар

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу одобри кандидатурата на Кристелина Георгиева за еврокомисар. Според Барозу Георгиева притежава солиден международен опит и познания, с които ще допринесе съществено в качеството си на европейски комисар, съобщиха от пресцентъра на ЕК, след като Барозу прие българският кандидат в четвъртък. 

Барозу смята, че Кристалина Георгиева притежава "необходимите професионални качества и е убеден последовател на европейската идея, за да бъде отличен комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и управление на кризисни ситуации".

Георгиева бе предложена за поста от българското правителство, след като предишният кандидат – външният министър Румяна Желева, обяви, че се оттегля след шумния скандал и конфуза от слабото ѝ представяне по време на изслушването ѝ от евродепутати миналата седмица. Георгиева ще бъде изслушана в ЕП на 3 февруари, а гласуването на състава на новата ЕК в парламента е планирано за 9 февруари.

"Председателят Барозу оценява това, че аз идвам със сравнително богат опит в областта на международното сътрудничество и разчита, че ще работя много добре с тези, които отговарят в това направление – в областта на развитието и на външните отношения”, заяви Кристалина Георгиева след срещата.

Българският кандидат каза още, че промяна в ресора няма и че той е една много отговорна задача.

"За много страни, това е лицето на Комисията. И бих казала, че през очите на онези, които страдат и имат нужда от помощ, това е най-важният портфейл. За хората в Хаити днес това е най-важният портфейл на ЕК. И е също такъв, с какъвто аз като комисар от България, ще представлявам Комисията на регионални форуми и на международно ниво", каза още Георгиева, цитирана от БНТ.

По-рано в четвъртък Кристалина Георгиева заяви пред Дойче веле, че ѝ е ''провървяло, защото портфейлът, който се предлага, е един от тези в Европейската комисия, за който аз имам най-голяма професионална подготовка на базата на работата ми в Световната банка".  

Кристалина Георгиева обясни пред радиото как е била информирана за решението да е българският кандидат за еврокомисар.

"Аз разбрах за номинацията. . . премиерът на България ми се обади през нощта мое време (вашингтонско време – б.р.), понеделник. Трябва да ви кажа, че знаейки ситуацията, аз много бързо прецених, че е важно да откликна на това предложение. Този факт е чест за мен. Във всички случаи, ако трябва да кажа какви са ми чувствата по тази номинация, най-вече чувство на отговорност, защото е много важно за нас, за българите, да представяме себе си добре в европейските институции и по този начин да показваме колко много ги ценим".

В сряда премиерът също каза, че вариантът с номинацията на Кристалина Георгиева е бил взет много бързо, а за самата Георгиева той е имал планове да бъде включена в правителството през март-април с ранг вицепремиер. Това не е могло да се извърши по-рано, защото ангажиментите на Георгиева в Световната банка не са позволявали нейното напускане.

Пред "Дойче Веле" Георгиева обясни още, че ако има притеснения след скандала с Желева и вероятното голямо внимание, с което ще бъде проследено нейното изслушване пред евродепутатите на 3 февруари, то е "как най-добре да се подготвя за представянето по време на слушанията в парламента и как най-добре да се подготвя, при положение че моята кандидатура е утвърдена за навлизане в работа в този портфейл".

Кристалина Георгиева поясни също защо смята, че предлаганият ресор международно сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи е най-близко до заемания от нея вицепрезидентски пост в Световната банка.

"Ние в банката не се занимаваме с хуманитарна помощ, но работим много близко с организации, които предоставят хуманитарна помощ. Ние си сътрудничим с ООН, с Европейската комисия, с Червения кръст. Аз съм работила в страни с конфликтни ситуации и, честно казано, за мене тази материя е много по-близка, отколкото някои от другите портфейли в комисията", каза тя.

Запитана дали няма разминаване между нейната "свръхквалифицираност", както бе определена кариерата ѝ в Световната банка, и по-тесните рамки на предлагания ресор в ЕК, Георгиева обясни, че "това е много интересен портфейл".

"Не бива да забравяме, че всяка от позициите в Европейската комисия е една в рамките на екип и в този екип не само отговорностите на отделния еврокомисар в неговата или нейната област са важни, но е важно и как той или тя работят с другите колеги, така че да се получи най-висок ефект от съвместната работа на комисията", обясни тя и допълни, че "в този портфейл аз ще мога да допринеса за работата на комисията, но също така ще мога да допринеса за работата на комисията като член на екипа".

Кристалина Георгиева призна, че няма да ѝ е лесно да напусне Световната банка, където е работила 18 години.

"Аз имах щастието да работя в практически всички региони на банката. Бях директор за околна среда, бях директор за Русия, в Москва. Имах възможност да работя с всички акционери на банката и естествено за мене не е лесно да напусна", каза тя.

Кристалина Георгиева не вижда конфликт за себе си от смяната на икономиката, където тя е специалист, с политиката.

"Всичко е интегрирано - икономика, политика, социални въпроси. Те всичките са обвързани. Аз досега работех действително повече от страната на икономиката, но работех през всичките тези години в банката много близко с политици, с министри на финанси, особено с министри на околна среда. Винаги съм се чувствала комфортно да работя с тях и се надявам, че този комфорт няма да се промени, ако премина, така да се каже, от другата страна на това разделение експерти – политици", каза още Кристалина Георгиева.

Споделяне

Още от България