Барозу пак върна топката на ЕП

Барозу пак върна топката на ЕП

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу върна топката в полето на Европейския парламент, като даде доста общ отговор на писмото, изпратено му в четвъртък от председателя на ЕП Йежи Бузек за българския кандидат-комисар Румяна Желева. Писмото съдържаше два въпроса към Барозу: спазила ли е Желева Етичния кодекс на комисарите и сигурен ли е, че тя „може да посрещне изискванията на комисар по хуманитарната помощ и реакция при кризи”.

По първия въпрос Барозу пише, че разчита на личните декларации, които правят кандидат-комисарите, тъй като няма специално законодателство в тази област.

Председателят на ЕК отбелязва, че по негова молба Желева отново е потвърдила, че декларацията ѝ за интереси е изцяло точна и пълна и освен това публично е предоставила официални документи, за да покаже, че по време на попълване на декларацията вече не е притежавала дялове във фирмата, която преди това е притежавала.

Така на практика Барозу въобще не засяга отправените към Желева по време на изслушването ѝ обвинения, които бяха че тя е притежавала фирма "Глобал консулт" по време на мандата си като евродепутат между май 2007-ма и април 2009 г..

По втория въпрос Барозу най-напред отбелязва, че Желева е предложена за комисар след препоръка и със съгласието на българското правителство. "Относно нейната способност да покрие изискванията за комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, г-жа Желева, която два пъти е избирана от българския народ за член на Европейския парламент и която понастоящем е външен министър на страната си, има необходимата обща компетентност, международен опит и показва нужното ниво на европейска ангажираност, за да изпълнява тези функции", пише председателят на ЕК.

Така на практика Барозу не се ангажира и с оценка дали българската кандидатка е показала достатъчна компетентност по време на изслушването във вторник, като оставя това да преценят евродепутатите, които са я препитвали.

Преди ден от ЕК неофициално коментираха, че евродепутатите искат ЕК да свърши тяхната работа. Освен това посочват, че несъответствията в декларацията на Желева касаят периода, когато тя била евродепутат, така че ЕП трябва първо да види дали не са били нарушени собствените му правила.

Според неофициална информация, правната служба на ЕП е готова с отговора на запитването и според него към момента Румяна Желева не е подала неверни данни и не е допуснала нарушение на правилата. Това обаче се отнася само за декларацията за финансови интереси, попълнена като кандидат -комисар и не отчита евентуални проблеми в минали периоди.

В същото време в Брюксел усилено се говори, че решението за кандидатурата на Желева се чака от София през почивните дни или най-късно в понеделник.

"Жабетата ги изручахме, лошите неща ни се случиха"

Българското правителство все още изчаква знак от Европейската народна партия дали да оттегли кандидатурата на Румяна Желева. Премиерът Бойко Борисов заяви, че от ЕНП са помолили това да не става до произнасянето на юристите в Брюксел за декларацията на Желева, което се очаква да стане най-късно в понеделник.

Целта е да се установи кога Желева е прекратила участието във фирмата си "Глобал консулт". Тя твърди, че това е станало през 2007 г., когато за пръв път е избрана за евродепутат.

"Ще се окаже на практика, че има и други евродепутати в такова състояние и ще възникне много по-голям проблем. Нека оставим два - три дена, мисля, че не са фатални. Както се казва, жабетата ги изручахме, лошите неща ни се случиха", посочи Борисов в интервю за Канал 3.

Кандидатурата е "неспасяема"

Според базираното в Брюксел издание "Ню Юръп" обаче при сегашната атмосфера в ЕП кандидатурата на Румяна Желева е неспасяема. Според изданието Желева не може да бъде "спасена", даже ако се окаже, че отправените срещу нея обвинения за неточности в декларацията ѝ за имущество и конфликт на интереси се окажат изфабрикувани.

"В политическо отношение тя ще остане "повредена стока" (damaged goods)", посочва "Ню Юръп".

Според изданието председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е в неудобно положение. Ако подкрепи Желева, правните процедури може да наложат вот на недоверие на състава на ЕК в Европейския парламент. Освен това, ако така той навлече гнева на социалистите и последват ответни мерки като реакция от ЕНП, кой знае колко време ще е нужно за встъпване в длъжност на новия състав на ЕК. А Барозу знае, че ЕС губи от всеки ден, в който не работи новата ЕК", пише "Ню Юръп".

Така че Барозу, общо взето, няма друг реален вариант, освен да поиска нова кандидатура от България и да се надява, че ЕНП ще се откаже от заплахите си да затрудни одобряването на словашкия кандидат от Социалистическата партия Марош Шефчович", коментира изданието.

Българският премиер Бойко Борисов е в задънена улица. Бурната медийна и политическата реакция, която не е резултат от разследването на твърденията, а само на самите твърдения, може да наложи жертване на Желева за доброто на България, а на второстепенен план и за доброто на партията му", пише в статията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа