Барозу предложи компромис на Европарламента за кризата с Бутильоне

Номинираният еврокомисар по правосъдието, свободата и сигурността Роко Бутильоне поднесе извинение за коментарите си по адрес на хомосексуалистите и жените, което е част от компромисното предложение на бъдещия председател на Европейската комисия, за да получи подкрепа от Европарламента за състава на екипа си.

Депутати от левицата заплашиха да отхвърлят новата Еврокомисия, ако от нея не бъде отстранен италианецът Роко Бутильоне, обвинен за "прекалено католическите" си виждания.

На среща с председателя и лидерите на групите в Европарламента в четвъртък Жозе Мануел Дуару Барозу представи писмо от Бутильоне, в което последният се извинява за трудностите и проблемите, които е предизвикал, и изразява готовност да се оттегли, ако възникне противоречие между съвестта му и задълженията му на еврокомисар.

Барозу няма да преразпределя местата в 24-членния си екип, съобщи Франс прес, като цитира председателя на групата на суверенистите Йенс-Петер Буне. В замяна обаче ще бъдат отнети правомощията в сферата на борбата с дискриминацията и сексуалния тормоз, които досега фигурираха сред компетенциите на Бутильоне като европейски комисар за правосъдието, свободата и сигурността.

Преди десетина дни, по време на изслушването в комисията по гражданските свободи, Бутильоне каза, че възприема хомосексуализма за "грях" и че бракът съществува, за да може жената да има деца и да е закриляна от мъжа.

Миналия петък италианецът също така казал, че самотните майки не са много добри хора. По-късно Бутильоне възрази, че цитатът бил изкаран от контекста на изказването му, и че той е станал жертва на "кампания на омразата".

Поддръжниците на Бутильоне от десните партии обвиниха левицата, че проявява пристрастие.

Социалистите, зелените и някои либерали в Европарламента обаче смятат, че такъв човек не е подходящ за поста комисар, в чийто ресор са проблемите на дискриминацията.

Още не е известно дали компромисът, предложен от Дурау Барозу, ще бъде достатъчен, за да се избегне кризата другата седмица, когато парламентът трябва да одобри целия състав на Еврокомисията, отбелязва АП.

Консервативната 268-членна група на Европейската народна партия, която е най-голямата в Европарламента, стои категорично зад кандидатурата на Бутильоне, предаде ББС.

Но близо половината евродепутати, сред които 200 -членната група на социалистите, плюс зелени, евроскептици и крайнолеви, са против номинирания еврокомисар.

Изходът от гласуването може да бъде решен от групата на либералите, която е трета по големина. Те изглеждат разделени по въпроса дали Бутильоне да бъде избран на предложения пост.

Евродепутатът Даниел Кон-Бендит, цитиран от АФП, предрече, че новата европейска изпълнителна власт ще получи много малко мнозинство, ако изобщо го получи.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?