Барозу предупреди, че ще използва всичките си правомощия спрямо Унгария

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изрази готовност да използва "всичките си правомощия", за да принуди Унгария да спазва европейското законодателство.

"Ще използваме всичките си правомощия, за да гарантираме, че Унгария спазва правилата на ЕС", заяви Барозу на пресконференция в Копенхаген по повод началото на датското председателство на ЕС.

В същото време той заяви, че е окуражен от сигналите от Будапеща, че правителството на Виктор Орбан е готово "да преговаря" по спорните въпроси.

Европейската комисия повиши тон на консервативното правителство на Виктор Орбан, когото противниците му обвиняват в авторитарен подход.

Тя заплаши да съди Будапеща, ако не бъде направено нищо за промяната на законите, които може да заплашат независимостта на правосъдието и на Централната банка на страната.

По-конкретно идната седмица ще бъдат изпратени три писма до унгарското правителство, които му дават срок от два месеца да се съобрази с европейските директиви. Ако това не се направи, страната ще бъде подведена под съдебна отговорност пред Съда на Европейските общности.

От Будапеща вече дадоха сигнали, че са склонни да отстъпят пред натиска на Брюксел и да се съобразят със забележките му.

Същевременно опасения от политическите решения на правителството на Виктор Орбан изрази и председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. Той не скри, че е разтревожен за независимостта на унгарската централна банка, предаде Франс прес.

С това Драги подсили натиска на ЕС над Будапеща да анулира остро оспорваните промени в законодателството на страната.

"За съжаление, трябва да кажа, че вече сме много обезпокоени”, каза Драги пред журналисти. "Ние наистина сме много обезпокоени, защото ЕЦБ е изключително предпазлива за сигнали за натиск, оказван от органи, взимащи решенията във всяка от страните членки, над националните банки”, каза той. "Смятам, че този натиск е противоречащ на духа на Лисабонския договор”, допълни Драги.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?