Барозу предупреди Русия, че ЕС е единен

Барозу предупреди Русия, че ЕС е единен

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу заяви на Русия, че всеки неин проблем с отделна страна от ЕС е проблем на целия Съюз, предаде ББС.

В изявление след срещата на върха ЕС - Русия Барозу каза, че Европейският съюз е изграден на принципа на солидарността.

Срещата в руския град Самара на р. Волга мина под сянката на конфликтите на Москва с отделни европейски страни като Естония и Полша.

Москва и Брюксел са на различни позиции и по въпроса за статута на Косово, за енергийните доставки и търговията.

Германският канцлер Атгела Меркел, чиято страна в момента председателства ЕС, изрази загриженост във връзка с трудностите, за които  се съобщава, че руските власти създават на опозиционни активисти да пристигнат до мястото на срещата в Самара.

Московската полиция попречи на бившия световен шампион по шах Гари Каспаров и на други опозиционни лидери да отлетят за Самара и да участват в протестен митинг.

Съобщава се, че не са били допуснати да пътуват и няколко чужди журналисти. 

Европейски представител, участвал в разговорите с Путин, заяви, че напрежението е било осезателно.

В началото на разговорите руският президент каза: “Ние сме готови да говорим открито и честно, без никакви табута”.

Думите на Меркел бяха: “Първо бе трябвало да небележим определени стъпки, за да видим как можем да се справим, когато нещата не вървят гладко”.

Първоначално, в центъра на дневния ред на срещата трябваше да бъде въпросът за сигурността на енергийните доставки за Европа, тъй като голямата част от тях идва от Русия. Но, както съобщават от Самара чужди кореспонденти, сега възникват остри разногласия по въпроса за бъдещия статут на Косово, за това как да се реши спорът с руското ембарго върху внос на месо от Полша и за отношението на Естония към етническото руско малцинство.

Настоящата среща наруши досегашната практика и приключи без съвместна декларация. ЕС и Русия няма да могат да започнат разговори за ново споразумение за стратегическо партньорство, тъй като има наложено вето от Полша, сега подкрепено от Литва.

Полското вето е в отговор на решението на Москва от миналата година да блокира вноса на месо от Полша, изтъквайки проблеми със санитарната безопасност.

ЕС заяви, че може да оттегли окончателното си одобрение за приемането на Русия в Световната търговска организация, докато не бъдат разрешени проблеми с търговските тарифи.

Сериозен фактор за влошаване на отношенията беше преместването на паметник на войници от Червената армия от центъра на естонската столица Талин. Това предизвика протести на етнически руснаци в прибалтийската държава и блокада на естонското посолство в Москва.

Сериозен проблем за ЕС е и заплахата на Русия да наложи вето в Съвета за сигурност на ООН върху резолюцията, предвиждаща независимост на Косово от Сърбия.

Споделяне

Още от Европа