Барозу предупреди за криза, ако Европарламентът отхвърли екипа му

Председателят на новата Европейска комисия Жозе Мануел Дурау Барозу предупреди Европейския парламент в Страсбург, че може да настъпи криза, ако предложеният от него състав на ЕК не бъде одобрен, предаде ДПА.

Във вторник Барозу защити пред евродепутатите 24 бъдещи членове на екипа си и отново отказа да отстрани италианския политик Роко Бутильоне, номиниран за комисар по правосъдието, свободата и сигурността.

Социалистите и зелените заплашват в сряда да гласуват против новата ЕК заради Бутильоне, когото те смятат за неприемлив заради крайния му католицизъм и твърденията, че хомосексуализмът е грях и че жените трябва да са омъжени, за да бъдат добри майки.

Изявленията му предизвикаха силно възмущение сред левите партии, особено като се има предвид обстоятелството, че неговите бъдещи отговорности като еврокомисар включват проблемите на човешките права и дискриминацията.

"Отхвърляне на състава на новата Европейска комисия (ЕК) ще доведе до трудна ситуация и би било лошо за Европа. Смяна на хора от екипа ми ще създаде повече проблеми от тези, които ще реши", каза Барозу на парламентарни дебати в Страсбург.

"С отхвърлянето на състава на ЕК трудно ще убедим европейците в необходимостта от Европейската конституция, която трябва да бъде тържествено подписана в петък", допълни той.

"Тази комисия заслужава вашето доверие", заяви Барозу пред евродепутатите и ги увери, че гражданските права и антидискриминационната политика са негови върховни приоритети.

В пореден опит да прекърши съпротивата на левите депутати, той обеща да създаде Европейска агенция за основните свободи и ще прилага план за борба с дискриминацията, расизма и антисемитизма.

Ако евродепутатите отхвърлят кандидатурата на Бутильоне в сряда, те трябва да не приемат цялата Еврокомисия, защото нямат право да одобряват само отделни нейни членове.

Според много наблюдатели съществува реален риск от прецедента Европарламентът да отхвърли 25-те члена на ЕК.

Междувременно ръководителят на либералите в Европарламента Греъм Уотсън заяви, че ще препоръча на своята парламентарна група да гласува за състава на новата Европейска комисия, предаде АФП.

Уотсън обаче призна, че 88-те депутати от Европейската либерална партия са разделени в мненията си по този въпрос.

Ще препоръчам на моята парламентарна група да гласува според старото правило "при съмнение в полза на обвиняемия", посочи Уотсън пред журналисти. Той добави, че не е сигурно дали неговата група ще последва тази линия.

Уотсън каза, че Барозу е бил твърде ограничен във възможностите за промени в състава на Комисията.

Според Мартин Шулц, председател на парламентарната група на европейските социалисти, които имат 200 места в ЕП, отказът на Барозу да внесе промени е "огромно препятствие". "Ще ни бъде трудно да подкрепим комисията", предупреди Шулц във вторник и добави, че последното изказване на Барозу пред парламента не е вдъхнало доверието у социалистите.

Зелените и комунистите също са склонни да гласуват против екипа на Дурау Барозу.

Според Ханс-Герт Пьотеринг, лидер на Европейската народна партия, най-голямата парламентарна група с 268 места, Барозу заслужава подкрепата на Европарламента. "В Европа трябва да има място за различни мнения и различни религиозни убеждения", смята Пьотеринг.

Моят екип може бе не е възприемат като идеален от всички ви, но нека ви попитам, има ли някакъв екип в който и да е от нашите национални парламенти, който ние можем да възприемем като перфектен?", запита във вторник Барозу евродепутатите.

Ако ЕК бъде отхвърлена в сряда, досегашната комисия начело с Романо Проди ще продължи да изпълнява задълженията си.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?