Барозу призова в София: Не се отпускайте

Барозу призова в София: Не се отпускайте

България има капацитета да се справи с оставащите проблеми, свързани с членството ѝ в Европейския съюз. Това заяви в София председателят на Европейката комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, който пристигна тук в сряда заедно с еврокомисаря по разширяването Оли Рен. Преди ден ЕК оповести присъединяването на България и Румъния към ЕС от януари 2007 г., но при безпрецедентно строги условия и под заплаха от задействане на предпазни клаузи.

Барозу посъветва България да не се отпуска, защото изоставането ѝ в редица сфери може много по-успешно да се навакса вътре в ЕС.

София трябва да запази темпа на реформите, българският народ много добре знае, че нещата в страната не са идеални, допълни председателят на ЕК.

На съвместна пресконференция с премиера Сергей Станишев той повтори, че България е отстранила повечето от слабостите в подготовката си за членство, посочени в майския доклад на комисията, но за останалите се въвеждат т.нар.придружителни мерки.

Според премиера Станишев днес е ден за заслужено празнуване, но от утре работата трябва да продължи. Той увери, че правителството ще продължи с набелязаните реформи.

Според него голямата новина в доклада на ЕК е преценката, че България може да поеме всички права и отговорности на пълноправен член на ЕС и това е историческо постижение на българския народ.

ЕК реши да приеме определени съпътстващи мерки, за да се осъществи необратимост на промените в България, отбеляза и еврокомисарят по разширението Оли Рен. Надявам се да не се наложи прилагането на предпазни клаузи, добави той. От вас зависи дали предпазните клаузи ще се превърнат в отделна глава или ще останат бележка под линия, уточни Оли Рен.

Първанов очаква ускорена ратификация на договора

На срещата си с двамата високопоставени представители на ЕК президентът Георги Първанов изтъкна, че амбицията на България е не просто да бъде член на ЕС, а да бъде силен, активен, действен член, който да засилва общността, а не да я отслабва. Той изрази увереност, че докладът на ЕК би могъл да ускори ратификацията на договора ни за присъединяване.

Парламентът декларира готовност за реформи

Жозе Мауел Барозу и Оли Рен посетиха и парламента, който преди това прие декларация, с която се ангажира във взаимодействие с другите институции да продължи с “неотслабващо темпо работата в областите на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност, селското стопанство, авиационната безопасност и създаване на административен капацитет за усвояване на европейските фондове.” Това са задачите, поставени на България в доклада на ЕК и по чието изпълнение трябва да докладваме на всеки шест месеца. 

На срещата с председателя на ЕК и еврокомисаря по разширяването депутатите от мнозинството отново определиха като несъмнен успех приемането на България в ЕС от 1 януари 2007 г.

Опозицията бе категорична, че оттук насетне ще бъде два пъти по-критична към правителството. “Като опозиция, ние неуморно ще защитаваме интересите на гражданите и ще бъдем истинският съюзник на ЕК, когато става въпрос за осъществяване на мониторинга върху работата на кабинета”, декларира лидерът на СДС Петър Стоянов.

Кунева: Няма нищо специално в изискванията на ЕК

По повод безпрецедентните условия, при които ЕС приема България и Румъния, министърът по европейските въпроси Меглена Кунева обясни в сряда, че няма нищо специално в изискванията към двете страни.

Всяка страна в ЕС може да бъде санкционирана и България получава сигнала достатъчно рано, за да може да направи всичко необходимо, каза тя.

Помолена да обясни нововъведения механизъм за сътрудничество и проверка по отношение на България, Кунева каза, че в случая дори не се говори за мониторинг.

“Това, което трябва да направим е всъщност да изпълним нашите собствени планове. Така наречените жалони - неща, които трябва да бъдат свършени, специално в областта “Правосъдие и вътрешен ред”, са част от нашите вътрешен национален план”, допълни Кунева.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?