Барозу призова всички правителства в ЕС да одобрят истинска енергийна политика

Време е всички правителства в ЕС да одобрят истинска енергийна политика - кога, ако не сега. Това заяви пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в сряда.

 

Той отбеляза, че въпросите от областта на енергийната сигурност са залегнали в решенията от последния Европейски съвет и имат пряка връзка със събитията в Украйна. Барозу посочи, че държавните и правителствените ръководители на ЕС са решили до края на настоящата година да бъде завършен единният европейски пазар на енергия.

 

Не можем да имаме икономически растеж и нови работни места, ако запазим, а не намалим енергийната си зависимост, заяви Барозу, цитиран от БТА. По неговите думи до 2030 година, със сегашните темпове, зависимостта на ЕС от внос на енергия ще достигне 27 процента.

 

Барозу призова за разнообразяване на доставките на енергия, включително по географски принцип. Той настоя за изграждане в срок на връзките между енергийните системи на отделните държави в ЕС и за обособяването на общностния пазар на енергия от началото на следващата година.

Споделяне

Още от Бизнес