Барозу с подкрепа на 27-те, но със силна опозиция в европарламента

Барозу с подкрепа на 27-те, но със силна опозиция в европарламента

Португалецът Жозе-Мануел Дурао Барозу получи подкрепата на лидерите на страните членки на ЕС за втори мандат като председател на Европейската комисия. Това стана късно вечерта в четвъртък на срещата на върха в Брюксел.

Подкрепата за Барозу бе единодушна, а той самият бе единственият официален кандидат за поста.

Ако бъде одобрен от ЕП, Барозу ще изравни рекорда на французина Жак Делор начело на изпълнителния орган на ЕС. Делор ръководи Европейската комисия два мандата от 1985 до 1995 г.

Петдесет и три годишният бивш премиер на Португалия ще трябва обаче да убеди и Европейския парламент (ЕП) да го одобри за нов петгодишен мандат. Много леви и либерални евродепутати го смятат за твърде отстъпчив и послушен към големите държави в ЕС, отбелязва Франс прес.

Подкрепата на лидерите на ЕС обаче е чисто принципна, а не е официална номинация, както той се надяваше. Задачата на Барозу пред евродепутатите няма да е лека, защото част от тях са твърдо против да му се даде втори мандат и може да се изкушат поне да забавят процеса по номинацията му, отбелязаха наблюдатели.

Социалистите обаче претърпяха тежко поражение на изборите за Европейски парламент и парламентарната им група все още не е успяла да сформира силна коалиция за блокиране на избора на Барозу.

Ключови левоцентристки премиери като Гордън Браун от Великобритания и Хосе Луис Родригес Сапатеро от Испания вече обявиха подкрепата си за Барозу, което е знак, че социалистите в ЕП може да са разединени по въпроса.

Ирландия и ЕС са близо до компромис

Лидерите на 27-те трябваше да обсъдят още един важен въпрос – за бъдещето на Лисабонския договор, който ще замени провалилата се конституция на ЕС. На срещата на върха в Брюксел ръководителите на страните членки сближиха позициите си по компромис за провеждането на втори референдум в Ирландия за одобрение на Договора.

Ирландското правителство иска юридически гаранции преди провеждането на референдума, насрочено за октомври. Гаранциите са свързани с приеманите на закони, които засягат важни за ирландските избиратели въпроси като военния неутралитет, данъчния суверенитет и забраната за аборти.

Втори отрицателен резултат на референдума в Ирландия, какъвто вече имаше преди година, ще бъде сериозно поражение за лидерите на ЕС. Те загубиха много години, за да предлагат реформи, необходими за ефективното функциониране на разширения съюз.

Решението на ирландските избиратели ще е последното сериозно изпитание преди влизането в сила на Лисабонския договор. Повечето от 27-те страни на ЕС вече го ратифицираха.

Според премиера на Ирландия Брайън Коуен, избирателите в страната му се безпокоят, че след подписването на договора законите на ЕС ще доминират над законите на Ирландия.

Усилията на участниците в срещата в Брюксел бяха насочени именно към това да убедят ирландците, че договорът няма да повлияе по никакъв начин на важните за тях въпроси. За мнозина от противниците на Лисабонския договор този документ е опит на привържениците на федерализма да отслабят националните суверенитети.

Консерваторите във Великобритания казват, че ако дойдат на власт, ще подложат договора на всенародно допитване. В Чехия и Полша президентите отказаха да подпишат документа, докато той не бъде одобрен на референдума в Ирландия, макар че парламентите на двете страни вече го ратифицириха.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?