Барозу: Швейцария ще загуби повече от ЕС заради референдума

Рано е за санкции срещу Украйна

Барозу: Швейцария ще загуби повече от ЕС заради референдума

Швейцария ще загуби повече от Европейския съюз след като гласува на референдум да ограничи имиграцията, тъй като тя не може да се възползва от всички предимства на най-големия пазар в света без взаимен достъп. Това заяви в интервю за Ройтерс председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Той каза, че решението с минимално мнозинство на швейцарския референдум да се възстановят квотите за имигранти в нарушение на сключено споразумение с ЕС ще има сериозни последствия за отношенията между богатата алпийска държава и заобикалящия я 28-членен блок.

Въпреки че не спомена конкретни санкции, Барозу намекна, че швейцарците може да загубят правото да живеят и работят в ЕС, включително в съседните Германия, Франция и Италия, а швейцарските фирми също може да се сблъскат с препятствия.

"По отношение на реципрочността, не е редно швейцарските граждани да имат неограничена свобода на движение в ЕС. Мисля, че тук има 430 000 от тях, което е относително повече от единия милион граждани на ЕС в Швейцария", каза той.

Швейцария има население от 8 милиона души, една четвърт от които са чужденци, а ЕС - 500 милиона души.

Швейцарските делови среди и повечето политически партии бяха против предложените в референдума ограничения на имиграцията, защото осъзнаваха колко много може да навреди това на националната им икономика, отбеляза Барозу.

"Относително погледнато, разбирате, че със сигурност е по-важно за Швейцария да има достъп до този пазар, който е най-големият пазар на света, отколкото за ЕС да има достъп до Швейцария, която е много важна страна", посочи председателят на Европейската комисия.

Налагането на санкции на Украйна сега би било грешка и приоритетът трябва да е създаване на подходящи условия за мирен политически преход, заяви Барозу. "Сега сме на етап, в който приоритетът е да се стабилизира страната, да се избегне насилието, да започне сериозен диалог между правителството и опозицията. На този етап други мерки може да имат единствено отрицателен ефект", заяви Барозу.

Той обаче добави, че ако положението се влоши и продължи насилието срещу протестиращите, той лично е казал на Янукович, че ЕС няма да стои бездейно."Ще има последствия за отношенията между Украйна и ЕС", каза Барозу.

По въпроса за наближаващите избори за Европейски парламент Барозу изрази убеденост, че центристките партии от ЕС ще запазят значително мнозинство след вота през май.

Някои анализатори предричат, че 20 процента или повече от местата може да бъдат спечелени от група крайнодесни евроскептични партии, след които френският Национален фронт, Партията за независимост на Великобритания и холандската Партия на свободата, а също гръцката крайнолява партия "Сириза" и италианското популистко "Движение 5 звезди". Това поражда безпокойство, че бъдещите мерки за интеграция на еврото може да претърпят неуспех, отбелязва Ройтерс.

Барозу изрази несъгласие с тази прогноза."Значителното мнозинство ще е образувано от проевропейски партии, така че не очаквам сериозни трудности по отношение на приемането на закони", посочи той.

Това мнозинство обаче няма да има особено значение ако левоцентристите, десноцентристите, либералите и Зелените не се обединят, за да защитят по-енергично продължаването на интеграцията, което твърде често се приема като даденост от политици от ЕС, отбеляза председателят на Европейската комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?