Барозу: В страни като Гърция строги мерки за икономии или фалит

Жозе Мануел Барозу, сн. БГНЕС

Финансовата дисциплина трябва да се прилага диференцирано в Европа, но най-затруднените страни като Гърция нямат друг избор, освен да се съобразяват, в противен случай ги очаква неплатежоспособност, предупреди председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от Франс прес във вторник.

"Няма еднакво решение за всички,  трябва да се има предвид ситуацията, характерна за всяка страна" в областта на бюджетната консолидация, подчерта Барозу пред журналисти..

Но "страни с програма за помощ нямат алтернатива" на бюджетната консолидация, "в противен случай ще настъпи неконтролиран дефолт, което не е решение", предупреди той в отговор на въпрос за гръцката ситуация.

"Би било напълно безотговорно да се каже на тези страни да се опитат да дадат тласък на растежа, като задълбочат дефицита. Това, което ще се случи при това положение, е че тези страни ще плащат много по-високи лихви и парите, от които се нуждаят за държавните си администрации, социалната кохезия, инвестициите, ще бъдат давани за плащане на по-високите лихви", обясни Барозу.

Той обаче призна, че "в момента се заражда нов консенсус за съчетаване на консолидация и растеж". "Вярно е, че дебатите във Франция и в Гърция поставиха акцента върху тази спешна необходимост", подчерта Барозу.

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен вчера отново заяви, че Пактът за стабилност и растеж "не налага еднакво правило за всички" и позволява "диференциация между отделните държави в зависимост от макроикономическите условия", намеквайки, че комисията може да отстъпи за възможните бюджетни отклонения на някои страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа