Барозу: Високите данъци вече са пречка пред растежа на Франция

Барозу: Високите данъци вече са пречка пред растежа на Франция

Фискалната политика на Франция "достигна границите на приемливото", а високите данъци за компаниите пречат на растежа, каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от "Франс прес" и ”Дневник”.

Според него предложеният бюджет от Франция е като цяло задоволителен. В същото време Барозу допълни: "днес фискалната политика във Франция е достигнала границите на приемливото". Той отбеляза, че Франция е страната в ЕС, където компаниите плащат най-големи данъци и това е проблем за растежа и заетостта.

Барозу призова Париж да намали публичните разходи и отбеляза, че в предложения бюджет са положени усилия в тази посока. В петък Европейската комисия ще даде оценка на всяка страна в еврозоната в рамките на нова мярка, която е част от усилията да се стабилизира крехкия валутен съюз.

Миналата седмица международната рейтингова агенция ”Стандарт енд Пуърс” намали с една степен оценката си за кредитоспособността на Франция от AA+ до АА, посочвайки, че страната е изгубила поле за финансови действия и не е в състояние да се реформира повече заради трайната висока безработица.

Втората по големина икономика в еврозоната излезе от рецесията с растеж от 0.5% през второто тримесечие, но все още е слаба.

От друга страна търговският излишък на Германия, най-голямата икономика в еврозоната, достигна нов рекорд след значително нарастване на износа и намаляване на вноса, давайки повод на критиците да упрекват най-голямата европейска икономика, че разчита прекалено много на външната търговия.

Барозу каза, че Брюксел планира в сряда да направи задълбочен анализ на дисбалансите в германската икономика. "Вярно е, че германският излишък е над това, което е нормално", посочи той.

Партньорите в еврозоната, МВФ и САЩ се притесняват, че германската икономика, задвижвана от износа и относително слаба във вътрешното потребление, може да се окаже е проблем за възстановяването на еврозоната.

"Има страни, които са загубили износни пазари, например Франция, Великобритания, Италия. Трябва да работим заедно, така че всички да станем по-конкурентоспособни", каза още Барозу. Той заяви, че е готов да се оттегли в края на втория си мандат през октомври 2014 г. "Десет години са много. Но искам да работя до последната минута за Европа", допълни Барозу.

Споделяне

Още от Европа