Барозу: Високите данъци вече са пречка пред растежа на Франция

Барозу: Високите данъци вече са пречка пред растежа на Франция

Фискалната политика на Франция "достигна границите на приемливото", а високите данъци за компаниите пречат на растежа, каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от "Франс прес" и ”Дневник”.

Според него предложеният бюджет от Франция е като цяло задоволителен. В същото време Барозу допълни: "днес фискалната политика във Франция е достигнала границите на приемливото". Той отбеляза, че Франция е страната в ЕС, където компаниите плащат най-големи данъци и това е проблем за растежа и заетостта.

Барозу призова Париж да намали публичните разходи и отбеляза, че в предложения бюджет са положени усилия в тази посока. В петък Европейската комисия ще даде оценка на всяка страна в еврозоната в рамките на нова мярка, която е част от усилията да се стабилизира крехкия валутен съюз.

Миналата седмица международната рейтингова агенция ”Стандарт енд Пуърс” намали с една степен оценката си за кредитоспособността на Франция от AA+ до АА, посочвайки, че страната е изгубила поле за финансови действия и не е в състояние да се реформира повече заради трайната висока безработица.

Втората по големина икономика в еврозоната излезе от рецесията с растеж от 0.5% през второто тримесечие, но все още е слаба.

От друга страна търговският излишък на Германия, най-голямата икономика в еврозоната, достигна нов рекорд след значително нарастване на износа и намаляване на вноса, давайки повод на критиците да упрекват най-голямата европейска икономика, че разчита прекалено много на външната търговия.

Барозу каза, че Брюксел планира в сряда да направи задълбочен анализ на дисбалансите в германската икономика. "Вярно е, че германският излишък е над това, което е нормално", посочи той.

Партньорите в еврозоната, МВФ и САЩ се притесняват, че германската икономика, задвижвана от износа и относително слаба във вътрешното потребление, може да се окаже е проблем за възстановяването на еврозоната.

"Има страни, които са загубили износни пазари, например Франция, Великобритания, Италия. Трябва да работим заедно, така че всички да станем по-конкурентоспособни", каза още Барозу. Той заяви, че е готов да се оттегли в края на втория си мандат през октомври 2014 г. "Десет години са много. Но искам да работя до последната минута за Европа", допълни Барозу.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?