Барозу замесен в налагането на ГМО в Европа

Барозу замесен в налагането на ГМО в Европа

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу бърза с налагането на два нови вида генно-модифицираните организми (ГМО) в Европейския съюз, като смята да предложи тяхната одобрение още на първото заседание на ЕК след одобряването на състава на комисията във вторник. Това твърдят източници от Брюксел, цитирани от АФП в понеделник.

Според анонимен представител на ЕК, един от приоритетите на Барозу ще е одобряването на производството на генетично модифицираната царевица MON 810 на американската биотехнологична компания "Монсанто" и на картофа “амфлора“ на германската компания BASF. Твърденията са, че Барозу иска да действа бързо, за да се отърве от този проблем, който създавал затруднения през първия му мандат начело на ЕК.

Първото заседание на ЕК в новия ѝ състав е насрочено за 17 февруари, но “дневният ред все още се изготвя”, уточни говорителката на комисията Пия Аренкилде Хансен.

Става въпрос за огромни финансови интереси, отбелязва АФП. Ако бъде разрешено отглеждането на картофите “амфлора“, BASF очаква печалба между 30 и 40 милиона евро годишно.

“Барозу разсъждава само с пазарни понятия и предвид търговските отношения”, подчерта европейският представител. Според него председателят на ЕК разчита само на мнението на учените, че тези ГМО не представляват опасност за здравето, но не го е грижа за възможните последици за околната среда в дългосрочен план.

Досегашният европейски комисар за околната среда Ставрос Димас открито се противопоставяше на отглеждането на ГМО, неговата липса улеснява задачата на Барозу, посочва АФП. Постът ще бъде заменен от Янез Поточник от Словения , чиито виждания по тези продукти засега не са известни.

Барозу обаче ще трябва да се съобрази със съпротивата на няколко страни от ЕС. Шест държави, сред които Франция и Германия, са забранили отглеждането на царевица MON 810, а единадесет членки настояват да имат право да забраняват всякакви ГМО.

Миналата година 22 страни гласуваха против предложението на Барозу да бъдат премахнати забраните за ГМО, а европейските правителства и сега се противопоставят на разрешаването им заради огромната съпротива на общественото мнение в техните страни.

В България правителството на ГЕРБ опита да прокара промени в закона за генно-модифицираните организми, с които да отпадне общата забрана върху полевите опити и да се въведе разрешителен режим за всеки отделен случай, което предизвика острата реакция на обществото и на част от парламентарно представителите политически сили. Така ГЕРБ внесоха предложения за поправки на гласуването на първо четене текстове и заедно с отдаването на забраната ще се въведе петгодишен мораториум върху полевите опити и освобождаването на ГМО в околната среда.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?