Барозу: Желанията на Германия за управление на еврозоната са наивни

Барозу: Желанията на Германия за управление на еврозоната са наивни

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че опитите на Германия за промяна на Договора за създаване на ЕС с цел икономическо управление на еврозоната са "наивни". Той обвини Берлин в отсъствие от лидерството за разрешване на сегашната криза в еврозоната. В интервю за в. "Фракфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ), публикувано във вторник, Барозу казва, че няма да е възможно да се направят промени в споразумението, само за да се постигне затягане на правилата в еврозоната.

Други страни членки искат да бъдат видоизменени други параметри, посочва той.

"Освен това е наивно да се мисли, че някой може да реформира договора само в онези сфери, които Германия счита за важни", казва португалският политик.

По този начин той категорично отхвърля идеите на германския канцлер Ангела Меркел, която единствена застъпва тезата за необходимостта от промяна в договора, с която да се въведе бюджетна дисциплина в еврозоната, разтърсена първо от дълговата криза на Гърция, а след това от липсата на правила за автоматично управление на подобни кризи.

"Ние няма да предложим модификации на договора, независимо че сме отворени за добри идеи", казва председателят на ЕК.

По отношение на ключовите идеи на Ангела Меркел за въвеждане на по-строги санкции, чрез които страните да бъдат заставени да спазват бюджетните изисквания на ЕС, Барозу посочва, че страните членки вече обмислят обвързване на бюджетната дисциплина с отпускането на европейски помощи.

Той обаче поставя под въпрос законовите основания за наказване на страни нарушителки чрез отнемане на правото им на глас.

"Вече има процедури, чрез които държавите с прекомерен дефицит не гласуват. Съгласно конституционното право би било почти невъзможно да се направи повече, от моя гледна точка", казва Барозу.

Председателят на ЕК, който по-рано бе обвиняван, че не е заемал по-категорична позиция, когато е ставало дума за големите страни членки, е необичайно откровен в цялостната си оценка за ролята на Германия по отношение на гръцката криза, отбелязва електронното издание EUObserver.

В интервюто си пред германския вестник той обвинява политиците от най-големите европейски държави, че не са направили достатъчно да помогнат на Гърция.

"До този момент Германия е най-големият печеливш от еврото. Мисля, че повече политици в Германия трябва да си дадат ясна сметка за това", казва Барозу.

"Знае ли обществото в Германия, че 86% от бюджетния излишък на Германия от 134 млрд. евро идва от износа на страната за ЕС?", пита президентът на ЕК.

Барозу обвини Берлин за създаваното от самото начало на кризата на впечатление, че няма никакво намерение да помага на Гърция.

Месеци наред Европа чакаше Германия, най-платежоспособната икономика в ЕС, да вземе водеща роля в решаването на гръцката криза. През това време обществената нагласа в Берлин беше изключително враждебна към отпускането на помощи за закъсалата Гърция и Меркел се съобразяваше с това.

В крайна сметка германският парламент миналата седмица одобри участието на Германия в европейския механизъм за справяне с кризата в размер на 750 млрд. евро. В замяна Меркел иска гаранции, че подобна ситуация няма да се допуска в бъдеще и това и дава основание да настоява за промяна на споразумението.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?