Бартер български храни срещу маски от ОАЕ

Бартер български храни срещу маски от ОАЕ

България е изпратила в Обединените Арабски емирства (ОАЕ) 32 тона с храни, а замяна у нас пристигат 15 тона защитни средства за битката срещу коронавируса, съобщиха от правителствената пресслужба в понеделник.

Двата самолета с българските зеленчуци, месо и млечни продукти са пристигнали в неделя на международното летище в Абу Даби. Доставката е осигурена от български фирми и организирана от българското Министерство на земеделието, храните и горите. Като насрещен жест ОАЕ осигуряват за България маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна.

"Вчера беше извършена една сериозна акция с размяна, по инициатива на две български фирми - "Интръст" и "Градус", които изнесоха 32 тона храни за ОАЕ и съответно България е получила 15 тона медицински консумативи като размяна. Българската държава не е заплатила нито лев за това нещо. И транспортът също е поет от фирмите. Това е много сериозно количество, защото медицинските консумативи са в предпазни средства, маски, ръкавици костюми", каза по-рано днес ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в Министерския съвет.

За да се затвърди значението на този жест на приятелство между България и ОАЕ, пратката е била придружавана от министъра на икономиката Емил Караниколов. Той се е срещнал с  държавния министър в правителството на ОАЕ Ахмед Али Ал Сайег, който е специален пратеник на престолонаследника и отговаря за координацията на отношенията с нашата страна.

"Този жест на солидарност и подкрепа е в резултат на добрите бизнес контакти, които бяха създадени между България и ОАЕ в сферата на храните през последните две години, в съответствие със задълбочаването на стратегическото сътрудничество между двете страни и диалога на високо ниво между премиера Бойко Борисов и престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед", информират от Министерския съвет.

Караниколов поздравил ръководството и гражданите на ОАЕ от името на българския премиер Бойко Борисов и подчертал подкрепата на българската държава по време на тази глобална криза. Караниколов напомнил, че двете визити на министър-председателя Борисов в ОАЕ през 2018 и 2019 година са били насочени към насърчаването на стокообмена и развитието на търговията. По думите му двамата лидери Борисов и Мохамед бин Зайед са показали пътя и сега бизнесът показва, че е разбрал мотивите им и правят най-важното – помагат на гражданите на България и на ОАЕ.

"ОАЕ сме благодарни на България за приятелството, за съвместната работа, за да смекчим икономическото и социалното въздействие на пандемията по света. Такива партньорства са от съществено значение за повишаване на ефективността на координиран отговор, който ще удържи и евентуално ще попречи на разпространението на Covid-19", заяви Ахмед Али Ал Сайег.

По думите му днешният жест е послание към света "че заедно можем да отговорим на нуждите на нашите народи и заедно можем да направим нашите нации силни сега и след края на този проблем".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес