Бързи тестове за Covid-19 на пътниците ще правят на летищата във Варна и Бургас

Записвания за Лято 2021 на нивото от пиковата 2019 г. от пазар Германия и Полша

Бързи тестове за Covid-19 на пътниците ще правят на летищата във Варна и Бургас

Концесионерът на летищата във Варна и Бургас - "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт", се подготвя за новия летен сезон.

Компанията създава възможност на двете летища да се правят бързи тестове за коронавирус на пътниците, както и на PCR тестове. Това е съобщил изпълнителният директор на "Фрапорт" Франк Кванте по време на среща с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, съобщиха от Министерството на туризма.

По думите му в момента се работи по подготовката за следващата година, като се наблюдават положителни тенденции в резервациите за полети от някои дестинации. За пример Франк Кванте дава пазарите Полша и Германия, от които записванията са почти на нивата от пиковата 2019 г.

Изминалата година е изключително тежка за авиобранша. Общият спад на полетите на летищата Варна и Бургас е около 80 на сто, информира Кванте.

Той благодари на правителството за въвеждането на мярката 60/40 и допълни, че работят в непрекъснат контакт с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Безпрецедентният спад в международните пътувания и различните ограничения намалиха значително броя на пътниците, което се отрази негативно на туризма, заяви Марияна Николова. По думите ѝ забавянето на международните пътувания и посещения ще има опустошителен ефект върху туризма и националните икономики на редица държави по света.

Марияна Николова посочи още, че трябва да се направи повече за адаптиране на ограниченията за пътуване, за да се отговори на специфичните рискове за здравето на пътниците и за приемащите дестинации, като същевременно бъде улеснено пътуването за тези, които отговарят на въведените изисквания.

Николова и Кванте са обсъждали мерки и политики, които да гарантират посещения на туристи, така че България да остане предпочитана туристическа дестинация.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?