С промяна в "две думи"

Бързите кредити влиза в Закона за потребителските кредити

Правителството има намерение да вкара в Закона за потребителските кредити и най-малките заеми от 1 стотинка до 400 лева, което би имало директен ефект върху бързите кредити. Това обяви вицепремиерът Даниела Бобева в петък.

В момента законът разглежда кредитите над 400 лева, което даде възможност на много компании да се възползват от "пролуката" и агресивно да предлагат услугата "малки бързи кредити". Вследствие на масираната реклама мнозина граждани се опариха от огромните лихви и скритите уловки, както и необявените при сключването на договора такси.

Вицепремиерът призна, че винаги е била против включването на най-малките заеми в закона, но след натрупването на проблеми е променила мнението си. Според Бобева за такава промяна се изисква изменението само на две думи от потребителския закон.

Тя обясни, че подобна стъпка би затруднила кредиторите, защото би увеличила разходите им. По въпроса за предложената от БНБ идея за поставяне на таван на лихвите за потребителските кредити Бобева коментира, че това не е пазарна мярка.

Според нея тези, които дават кредити, са достатъчно гъвкави, за да предлагат изгодни условия. Бобева заяви решимост да се предприемат и мерки за по-голям контрол върху изпълнението на законовите изисквания, тъй като сега той не е достатъчен. По въпроса за сложността на договорите вицепремиерът обясни, че засега не могат да бъдат опростени, тъй като трябва да отговарят на евродирективите.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?