Бързите заеми растат, но с това се увеличава и броят на необслужваните

Бързите заеми растат, но с това се увеличава и броят на необслужваните

Пазарът на бързи кредити продължава да расте, но заедно с това се увеличава и броят на необслужваните заеми на тримесечна база. Това сочат данните на БНБ за третото тримесечие на годината.

Те обхващат дейността на компаниите, отпускащи т.нар. бързи кредити, на предприятията, които са ангажирани с факторинг, и на други специализирани финансови корпорации, като например такива с рисков и развоен капитал. В статистиката не попадат отпуснати от банките заеми.

Фирмите за бързи кредити са дали с 3.7% повече заеми на домакинствата към края на септември спрямо второто тримесечие на годината и с 10.4% повече спрямо година по-рано. Така през периода юли – септември са отпуснати заеми за над 58 млн. лв., а за година – над 153 млн. лв. По този начин общият обем на отпуснатите бързи кредити за домакинствата нараства до 1.627 млрд. лв.Основната част от тях са заеми за потребление. Бързи кредити се теглят още за ремонт на жилището, лечение, обучение и други нужди.

Същото време за пръв път обемът на необслужваните заеми нараства с 2.3% на тримесечна база от година. Повишението е с близо 11 млн. лв. от  30 юни към 30 септември 2015 г.На годишна база обаче необслужваните бързи заеми намаляват с над 75 млн. лв., като делът им спрямо всички отпуснати кредити се свива до 22.71%. За сравнение преди две години беше над 31%.

Обяснението на експерти е, че това се дължи на продажбата на пакети с просрочени кредити на специализираните фирми за събиране на вземания. През третото тримесечие са продадени такива кредити за 12 млн. лв.

Шест фирми са отпаднали от пазара на бързи заеми през третото тримесечие и така са останали 144 компании, сочат още данните на БНБ. Така броят на специализираните в кредитиране дружества остава най-ниският от третото тримесечие на 2012 г., когато бяха 118. Компаниите най-вероятно отпадат от пазара заради едно от изискванията към тях – да поддържат капитал от над 1 млн. лв.

Основният капитал на дружествата е общо над 309млн. лв. Това е третата му най-висока стойност, откакто БНБ събира данни.

Нетната печалба на останалите на пазара фирми расте на тримесечна база снад 35%, но на годишна база се свива с 30%, сочат изчисленията на Investor.bg.

Прогнозите са за увеличаване на отпусканите заеми за потребление, заради съживяването на икономиката. При мисията си у нас неотдавна МВФ прогнозира, че през следващата година икономиката ще продължи да расте движена основно от ръста на вътрешното потребление и износа, който забавя темпо.

"С възстановяването на икономиката и ръста на заетостта ще се увеличат доходите на хората, те ще станат по-уверени по отношение на личните си финанси и ще потребяват повече. А ръстът на търсенето ще доведе до ръст на кредитирането. Така че според мен перспективите за 2016 г. са добри", коментира изпълнителният директор на най-голямата компания в сегмента "БНП Париба Лични финанси" Мишел Фуйе пред "Капитал". Прогнозата му, конкретно за управляваното от него дружество, е към края на 2015 г. обемът на новоотпуснатите заеми да нарасне с 10% и да достигне равнищата от 2008 г., като този темп ще се запази и през следващата година.

Споделяне

Още от Бизнес