Бъсеску и Джеоана на балотаж в Румъния

Бъсеску и Джеоана на балотаж в Румъния
Траян Бъсеску и Мирча Джеоана ще се изправят на 6 декември един срещу друг на балотаж, съобщиха световните агенции. В неделя румънците гласуваха за президент и паралелно с това в референдум за намаляване броя на депутатите и за преминаване към еднокамерен парламент. Предложената от Траян Бъсеску парламентарна реформа бе подкрепена с голямо мнозинтсво. Според екзит-пол 76.5% са подкрепили идеята за превръщането на парламента от двукамарен в еднокамарен, а 85.4 процента са одобрили намаляването на броя на депутатите от 471 в момента (334 членове на Камарата на депутатите и 137 сенатори) на 300.

За да стане обаче парламентарната реформа факт, ще бъде необходимо да бъдат внесени промени в конституцията, а водещите партии разкритикуваха остро предложенията на президента, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Няколко проучвания екзит-пол отреждат на 58-годишният президент Бъсеску лека преднина пред 51-годишния Джеоана. Той обаче е далеч от 50-те процента, което означава, че на практика вторият тур след две седмици е сигурен, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Според социологическия институт ИНСОМАР Бъсеску, който е подкрепян от Демократично-либералната партия, печели първия тур с 32.8 процента. Джеоана, който е председател на Социалдемократическата партия, остава втори с 31.7 процента. Кандидатът на Националнолибералната партия Крин Антонеску е трети с 21.8 процента.

Институтът CSOP si IRES прогнозира 33.2 процента подкрепа за Бъсеску срещу 30.3 процента за Джеоана. Антонеску е трети с 22 процента.

Според предварителни данни на компанията за социологически проучвания CCSB Бъсеску е получил 34.1 процента от гласовете, а Джеоана – 30.9 процента.

Избирателната активност на президентските избори е била 53.52 процента - по-висока от очакваната. Частични официални резултати ще бъдат оповестени чак утре.

Президентът Бъсеску заяви, че румънците са гласували за десницата, което трябва да бъде взето предвид при формирането на новото правителство. Той посочи, че двамата с Антонеску са получили общо над 50 процента от гласовете.

Според анализатори обаче Джеоана има по-големи шансове да спечели балотажа. Бившият министър на външните работи има по-голяма "естествена" подкрепа сред привържениците на останалите кандидати, аргументираха се те.

"Много е трудно да се прогнозира кой ще е победителят", подчерта обаче политическият коментатор Кристиан Патрасконю. Той се мотивира, че има много гласове за поделяне между двамата останали претенденти.

Анализаторите обаче се обединиха около мнението, че победа на Бъсеску е по-добрият вариант за внасяне на промени в системата на управление. "Не вярвам в способността на Джеоана да прокара реформи", каза един от тях - Мирча Мариан.

Президентските избори са от жизненоважно значение за излизане от политическата криза, която забави отпускането от Международния валутен фонд (МВФ) на кредит в размер на 1.5 милиарда евро за съживяване на икономиката. Държавният глава е ключов фактор за формирането на правителство, защото номинира премиера.

Румъния е без кабинет от октомври, когато коалиционният кабинет между Демократично-либералната партия и Социалдемократическата партия се разпадна заради спорове между двете формации.

Гласуването бе помрачено обаче от твърденията за измами заради създаването на 3500 специални центрове в цялата страна, където можеха да упражнят правото си на вот хора, на които им се е налагало да пътуват през изборния ден. Централното избирателно бюро (ЦИБ) съобщи, че в такива секции са гласували над 430 хиляди души.  Според очевидци част от тези хора са дошли с автобуси след като вече са гласували на други места.

Партия Велика Румъния (ПРМ) е поискала от Конституционния съд да анулира президентските избори заради предполагаеми изборни измами, съобщи нейният председател и кандидат за президентския пост Корнелиу Вадим Тудор. Лидерът на националистите заяви, че злоупотребите на тези избори нямат прецедент след установяването на просъветски режим след Втората световна война.

Споделяне

Още от Балкани