Бъсеску и Понта пътуват заедно за Брюксел с редовен полет на ТАРОМ

Румънският президент Траян Бъсеску за първи път пътува с редовна линия на авиокомпания ТАРОМ до Брюксел за участие в работата на Европейския съвет, съобщават румънските медии в четвъртък. Изданията отбелязват, че със същия полет в Брюксел ще пристигне и премиерът Виктор Понта, който ще участва в среща на лидерите на страните от ЕС, които са членове на Партията на европейските социалисти.

Президентската администрация не пожела да уточни защо президентът е избрал този вариант за пътуване и защо няма да бъде нает от ТАРОМ Еърбъс А-130, който Бъсеску използваше досега при посещения в чужбина.

Министърът на транспорта Ралу Фенекиу заяви миналата седмица, че ТАРОМ трябва да се откаже от т. нар. Президентски самолет, защото той носи на компанията годишни загуби от 7 милиона евро. Годишните загуби на ТАРОМ възлизат на 50 милиона евро, посочи още министърът.

Премиерът Виктор Понта допълни, че правителството не отнема на президента Траян Бъсеску самолета, с който пътува на официални посещения в чужбина, но търси решение за намаляване на разходите. Понта напомни, че в момента ТАРОМ се управлява от частен мениджър, който търси начини за по-голяма ефективност в компанията и намаляване на загубите.

Самолетът на ТАРОМ, който използваше Бъсеску, не е "президентски" самолет, а един от Еърбъс-ите на компанията, наеман за чартърни полети, уточнява "Ромъния либера".

"Президентски" самолет няма от 2010 г., когато летателният апарат, който бе използван с тази цел 38 години, не можа да бъде поправен поради липса на средства, поясни преди дни самият Траян Бъсеску.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?