Бъсеску остава президент на Румъния с по-малко от процент разлика

Бъсеску остава президент на Румъния с по-малко от процент разлика

Траян Бъсеску остава президент на Румъния, след като изпревари на втория тур на изборите социалдемократическия си конкурент Мирча Джоана с по-малко от процент от подадените гласове, съобщават румънските медии.

Бъсеску е получил 50.33 %, докато за Джоана са гласували 49.66 % от гласувалите общо близо 10.5 милиона румънци. Разликата между двамата кандидати е по-малко от 70 хиляди гласа.

Социал-демократическата партия на Джоана обаче заяви, че резултатите от президентските избори са фалшифицирани, и че тя разполага с доказателства.

Съмненията бяха породени от това, че почти до края на изборния ден в неделя прогнозите от екзит-половете на социологическите агенции даваха победа на Джоана с до 3 процента. Бъсеску обаче настояваше, че тези резултати не означават нищо и че победител е именно той.

"Аз победих и ви уверявам, че правилното преброяване на гласовете ще покаже, че изпреварвам Мирча Джоана. Избирателите ми трябва да запазят спокойствие", заяви Бъсеску в неделя вечер.

"Екзит-половете, големият брой анулирани гласове, масовият електорален туризъм и други подобни неща ни принуждават да обжалваме резултатите", заяви от своя страна в понеделник заместник-председателят на Социал-демократическата партия Ливиу Драгнеа.

Предизборната кампания премина на фона на сериозната икономическа криза в страната. Най-важната задача на следващия президент е бързо да назначи министър-председател, тъй като от октомври страната се управлява от временно правителство.

Заради това Международният валутен фонд отложи плащането на поредния транж от кредита, предназначен да помогне за излизането на румънската икономика от кризата.

Същевременно според експертите три години след влизането на Румъния в Европейския съюз един от главните ѝ проблеми си остава корупцията.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?