Петдесет и два дни след отстраняването си

Бъсеску се завърна

Решението на Конституционния съд за референдума бе публикувано в Държавен вестник

Бъсеску се завърна

Петдесет и два дни след отстраняването си от поста президентът на Румъния Траян Бъсеску във вторник се завърна в президентския дворец Котрочени, за да поднови мандата си, който изтича през 2014 година. Това стана възможно след като решението на Конституционния съд на Румъния за невалидност на резултатите от референдума на 29 юли за отстраняването бе публикувано в Държавен вестник.

Консерваторът Бъсеску бе отстранен от поста на 6 юли с гласуване в парламента, където мнозинство има лявоцентристката коалиция Социал-либерален съюз. Тя обвинява Бъсеску в системно превишаване на правомощия.

На 29 юли бе организиран референдум, на който румънците отговаряха с "да" и "не" на въпроса съгласни ли са с отстраняването на държавния глава. Близо 88 процента от гласувалите подкрепиха отстраняването на Бъсеску, малко над 11 процента гласуваха против. Бъсеску и симпатизантите му бяха призовали за бойкот на допитването. Избирателната активност бе малко над 46 процента, което стана причина Конституционният съд на Румъния да обяви резултатите за невалидни, тъй като не е изпълнено законовото условие за участие на минимум 50 процента плюс един от румънските гласоподаватели.

Решението на Конституционния съд бе взето едва на 21август, тъй като управляващият Социал-либерален съюз (СЛС) настояваше избирателната активност да се изчислява съгласно неокончателни данни от преброяването на населението от 2011 г., а не съгласно досегашните избирателни списъци, които бяха използвани и за местните избори през юни, спечелени от СЛС.

Конституционният съд на Румъния взе решението за невалидност на резултатите от референдума с шест на три гласа. В Държавен вестник е публикувано и отделното мнение на тримата конституционни съдии, които смятат, че референдумът е трябвало да бъде признат за валиден, уточнява Аджерпрес, цитирана от БТА.

Вчера в парламента бе прочетено решението на Конституционния съд, с което резултатите от референдума на 29 юли бяха обявени за невалидни. В продължение на два часа управляващият Социал-либерален съюз  отлагаше прочитането на решението на конституционните съдии. Либералите бяха твърдо решени да бойкотират заседанието, след това към тях се присъединиха и социал-демократите. При липса на кворум на парламентарното заседание, решението на Конституционния съд нямаше да бъде прочетено, което е част от процедурата за влизането му в сила.

В крайна сметка, както информират във вторник румънските медии, парламентаристите от управляващия съюз са влезли в пленарна зала, след като получили sms-и от премиера Виктор Понта, който поискал от тях да присъстват, за да не създават проблеми с имиджа на страната в чужбина.

Лидерите на СЛС - премиерът Виктор Понта и и.д. президентът Крин Антонеску не присъстваха. Понта официално е в Южна Африка за среща на Социалистическия интернационал, а Крин Антонеску - на почивка в Италия.

Парламентът бе обърнат на пазар, пише в. "Путеря" във връзка с ходовете на управляващия Социал-либерален съюз, а в. "Ромъния либера" определя ситуацията като "цирк". "Ромъния либера" посочва, че парламентаристите от управляващата коалиция са направили отчаян опит да отложат неизбежното, тоест връщането на Бъсеску в президентския дворец.

Вестниците коментират, че с поведението си в парламента вчера народните представители от Социал-либералния съюз са показали още веднъж отношението си към спазването на законите. Подобно поведение може само да засили критиките на западните партньори и съмнението, че Румъния е правова държава със солидна демокрация, коментира "Ромъния либера".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?