BASF и "Газпром" разменят активи

Немската компания BASF SE и руската "Газпром" се договориха за размяна на активи, при която немският концерн влиза в добива на труднодостъпни газови находища в западносибирския Уренгойския район, лицензът за който принадлежи на руския газов монополист.

BASF съобщи в сряда, че според условията на сделката неговата дъщерна компания Wintershall получава 25 процента плюс една акция в блокове IV и V в Ачимов и опция за увеличаване на дела до 50 на сто.

Запасите на двата блока са 274 млрд куб. м газ и 74 млн. тона кондензат. Началото на производството е планирано за 2016 г. Немската компания съобщи, цитирана от Ройтерс, че в резултат на сделката ще увеличи производството на нефт и газ.

В замяна "Газпром" ще получи пълен 100-процентов контрол в трите си съвместни предприятия с Wintershall, в които досега държеше 50 процента - WINGAS, WIEH (Wintershall Erdgashandelshaus Berlin) и WIEE (Wintershall Erdgashandelshaus Zug). Те се занимават с търговия на природен газ, но и също така притежават най-голямото в Източна Европа подземно хранилище на газ - Хайдах (Австрия), чийто обем е 2.8 млрд. куб. метра.

Освен това "Газпром" получава достъп до добив на нефт и газ на шелфа в южната част на Северно море (в холандски, британски и датски води), придобивайки 50 процента от Wintershall Noordzee (WINZ).

Сделката ще бъде финализирана в края на 2013 година.

Преди година компаниите подписаха рамково споразумение за влизане на Wintershall в разработката на два блока от Ачимов срещу 50-процентов дял на "Газпром" в петролните проекти на германския концерн в Северно море.

"Увеличавайки дела си в дружества за търговия и съхранение на газ, ние ще продължим нашата успешна дейност по обезпечаването на надеждни доставки за Европа", заяви ръководителят на "Газпром" Алексей Милер.

BASF и Wintershall участват в строителството на газопроводите "Северен поток" и "Южен поток", а също са партньори на "Газпром" в усвояването на Южноруското петролно и газово находище.

Споделяне

Още от Бизнес