BASF купува съществен дял от бизнеса на "Байер" със семена и хербицид

BASF купува съществен дял от бизнеса на "Байер" със семена и хербицид

BASF подписа споразумение за придобиването на значителен дял от бизнеса на "Байер" (Bayer) със семена и неселективен хербицид, съобщиха от компанията в понеделник.

Сделката с активи е част от планираното придобиване на "Монсанто" (Monsanto). Нейната цена е 5.9 млрд. евро, но тя подлежи на определени промени при финализиране на сделката.

Активите, които трябва да бъдат придобити, включват световния бизнес на "Байер" с неселективен хербицид глюфозинат-амониум, който се търгува под марките Liberty®, Basta® и Finale®, както и бизнеса със семена за ключови окопни култури на избрани пазари: хибридна рапица в Северна Америка под марката InVigor®, използвайки технологията LibertyLink®, маслодайна рапица главно на европейския пазар, памук в Северна и Южна Америка и Европа, както и соя в Северна и Южна Америка.

Прехвърлянето включва и проучвателната дейност на "Байер" за продуктивните белези и възможностите за отглеждане на тези култури, както и технологията и търговската марка LibertyLink®.

За цялата 2016 година продажбите на купувания бизнес са близо 1.3 млрд. евро, а оперативната печалба – близо 385 млн. евро. Сделката подлежи на одобрение от съответните органи и се очаква да приключи през първото тримесечие на 2018 г.

"Това ще бъде стратегическо допълнение към добре утвърдения и успешен бизнес на BASF за растителна защита, както и към нашите собствени дейности в областта на биотехнологиите", заяви Курт Бок, председател на Съвета на изпълнителните директори на BASF SE.

Придобиването допълнително ще разшири предлаганите от компанията решения за селското стопанство. Фермерите ще получат по-голям избор от решения, които да отговорят на техните нужди за висококачествени семена, химическа и биологична растителна защита, допълни Саори Дюборг, член на Съвета на изпълнителните директори на BASF SE и отговаряща за сегмента "Решения за селското стопанство.

Над 1800 служители от отделите за търговия, изследвания и развитие, отглеждане и производство на семена ще се прехвърлят от "Байер" в BASF. Те са главно разположени в САЩ, Германия, Бразилия, Канада и Белгия. Освен това BASF ще придобие площадки за производство на глюфозинат-амониум в Германия, САЩ и Канада, съоръжения за отглеждане на семена в Северна и Южна Америка и Европа, както и съоръжения за изследване на продуктивните белези в САЩ и Европа.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?