Башар ал Асад: Сирия е във война

Сирийският президент  Башар ал Асад заяви, че страната му живее в "истинско положение на война", но посочи, че е решен да победи, цитиран от официалната агенция САНА.

"Живеем в истинско военно положение. Когато сме в положение на война, всичките ни политики и всички сектори трябва да бъдат поставени в служба на победата в тази война", каза той пред министрите по време на първото заседание на новото сирийско правителство.

Башар ал Асад, който рядко говори пред публика от март 2011 г. насам, отказва да признае народния бунт, който се милитаризира, за да отговори на репресиите, и го представя за тероризъм. На 3 юни, по повод първата сесия на новия парламент, той заяви решимостта си да задуши съпротивата "независимо на каква цена", въпреки растящата изолация на Сирия и санкциите на ЕС и САЩ.

Повече от 15 000 души, повечето цивилни, загинаха при репресиите и боевете между войници и бунтовници, според Сирийската обсерватория за човешките права. Международната общност многократно изрази безпокойството си от затъването на Сирия в гражданска война.

Турция предупреди, че ще отвърне на всяко нарушение на нейната граница от Сирия след свалянето на 22 юни на неин боен самолет от сирийската противовъздушна отбрана, а НАТО определи инцидента като неприемлив и обяви солидарността си с Анкара след заседание в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?