Башар ал-Асад усетил в София възобновяване на старото приятелство

Освен с офертата на президента Първанов за износ на български ток от АЕЦ "Белене" към Сирия, на срещата с гостуващия в София сирийски президент Башар ал-Асад е обсъждано потенциално партньорство в създаването на алтернативни трасета и източници на природен газ и нефт. Близкоизточната република активно работи за строежа на Арабския газопровод и нефтопровод, който да свърже Ирак със Средиземно море.

По време на разговорите във вторник Асад и Първанов обсъдиха и ситуацията в Близкия Изток. От своя страна Сирия търси по-широка подкрепа от Европейския съюз във връзка с преговорите в Близкия Изток.

Визитата е първа на сирийски държавен глава у нас за последните 24 години.

На срещата на Първанов с Башар ал-Асад стана ясно още, че двете страни може да си сътрудничат в разговорите с Турция, Азербайджан и с други страни от Черноморския и Каспийския регион за снабдяване с природен газ и петрол.

Сирийският президент обяви възможност България да бъде включена в общи инфраструктурни проекти на Дамаск с Анкара. Ставало въпрос за проекти в енергетиката, железопътния, въздушния и морския транспорт .

Първанов съобщи още за интерес на български фирми към инвестиции в Сирия – в областта на строителството, спа туризма и др.

Българският държавен глава обясни, че страната ни ще бъде сред активните фактори при формирането на позиция на Европейския съюз за Сирия, а Башар ал-Асад констатира, че през последните години е налице качествен скок в отношенията на Сирия с много европейски държави.

По време на пресконференцията на двамата президенти не бе повдигнат въпросът за изявление на българския военен министър Аню Ангелов на тема "заплахи", в което включи и Сирия.

По-рано тази година Аню Ангелов, обяснявайки че целта на противоракетната отбрана е България да бъде защитена от ракети със среден радиус на действие, заяви пред телевизия pro.bg: "Заплахата идва не само от Иран, за който е ясно, че има такива технологии. Но имаме информация, че и Сирия разработва такива технологии”.

По неофициална информация изявлението на Ангелов е довело до остра реакция от страна на Дамаск и въпросът е бил повдигнат при визита на външния министър Николай Младенов в Сирия.

След това Ангелов се отрече от думите си и обясни пред журналисти:

"Не ставаше въпрос за заплаха от ракетно нападение. Ако видите точно моя изказ – беше, че и Сирия разработва някакви технологии. Не се надявам, че в света има държава, която не разработва никакви технологии".

"По време на разговорите почувствах, че онова приятелство, онези връзки, които са съществували в миналото между нашите страни, не са изчезнали през двете трудни и сложни десетилетия, които преживя целия свят", заяви президентът на Ал Асад по време на пресконференцията с Първанов. Той посочи, че срещата с българския президент е в името на възобновяването на тези връзки и приятелство.

Той благодари за позицията на България в подкрепа на партньорството между ЕС и Сирия.

Башар ал Асад допълни, че страната му би желала България да изиграе своята роля, както в двустранните отношения с Израел, така и в многостранните си отношения чрез ЕС, за подтикване на Израел по пътя на мирния процес.

В присъствието на президентите Първанов и Ал Асад бяха подписани меморандум за разбирателство между правителствата на България и на Сирия за сътрудничество в областта на опазването на околната среда и Договор за сътрудничество между БТА и Сирийската телеграфна агенция САНА.

По-късно след среща с Ал Асад премиерът Бойко Борисов заяви от своя страна, че "България може да бъде врата за Сирия през Турция към Европа". Борисов каза още, цитиран от правителствената пресслужба, че са изчистени финансовите дългове между двете държави и са се отворили пазарите за български компании, които работят и инвестират в Сирия, повишил се и стокообменът. 

В рамките на българо-сирийски бизнес форум министърът на икономиката Трайчо Трайков пък заяви, че се надява за връщане на част от познатите български стоки на сирийския пазар. Във форума участват над 35 сирийски и повече от 60 български компании.

Трайков каза още, че има възможност за развитието на съвместни проекти в енергетиката, както и в алтернативните горива. Има възможности за сътрудничество в инвестиционната и инженеринговата област, в транспорта, водоснабдяването. 

Министърът на икономиката и търговията на Сирия Ламия Мурей заяви от своя страна, че Сирия може да бъде врата за България към Близкия изток и арабския свят, а страната ни - врата за Сирия към Европа. 

Споделяне

Още от Свят