Сирийската опозиция:

Башар Асад използва терористични нападения, за да провали мирния план

Лидерът на сирийската опозиция обвини днес режима в Сирия, че се опитва да провали мирния план на Кофи Анан, като прибягва до тероризъм, ден след двата атентата в Дамаск, при които загинаха 55 души, съобщи Франс прес.

"Режимът сега се опитва да убие плана на Анан с нова техника, а именно тероризъм", заяви на пресконференция в Токио лидерът на Сирийския национален съвет Бурхан Галиун.

 

Той увери, че режимът на президента Башар ал Асад поддържа "много тесни" отношения с терористичната мрежа Ал Каида и го упрекна, че "използва тактиката на експлозии в градовете, за да ужаси населението".

 

Две коли бомби избухнаха вчера в квартал на Дамаск. Загинаха55 души и 372 бяха ранени. Това е най-смъртоносният атентат от началото на бунта в Сирия преди 14 месеца.

Режимът и бунтовниците взаимно се обвиниха за извършването на нападенията, които засилват опасенията за гражданска война в страната, където прекратяването на огъня се нарушава постоянно от влизането му в сила на 12 април.

 

Планът на Анан днес е в криза, отбеляза Галиун. "Ако сирийският режим продължава да го оспорва и да прибягва до тероризъм и бомби, планът ще умре", допълни той.

 

Лидерът на Сирийския национален съвет призова международната общност да не намалява натиска над Дамаск.

 

"Ако международната общност иска да спаси плана на Анан, трябва да започне да го прави сега", посочи Галиун, който упрекна плана, че не предвижда санкции в случай на провал.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?