Башар Асад насрочи парламентарни избори през май

Сирийският президент Башар Асад, срещу когото преди една година започна въстание, насрочи на 7 май парламентарни избори. Решението е взето в изпълнение на новата конституция на страната, съобщи Ройтерс.

Конституцията, която позволява политически плурализъм, бе одобрена на референдум през февруари. Онези, които се присъединиха към въстанието срещу Асад, твърдят обаче, че новата конституция е незаконна и настояват президентът да се оттегли от властта.

"Президентът Асад е издал указ, насрочващ изборите за парламент на 7 май", съобщи официалната сирийска агенция САНА.

Новината бе съобщена в момент, в който международната общност очаква отговор от Асад на конкретните предложения, които му е представил специалният пратеник на ООН Кофи Анан при срещата си с него в Дамаск през уикенда. Тогава Анан призова за спиране на насилието.

Властите в Сирия се надяваха тези избори да се състоят още в края на 2011 г. и бяха обещали, че те ще бъдат прозрачни и свободни.

Това ще са третите парламентарни избори в Сирия от идването на власт на Башар Асад през 2000 г.

На последните избори през април 2007 г. Прогресивният национален фронт - коалиция от партии, ръководена от управляващата партия Баас на Асад, спечели мнозинството от 250-те места в парламента. Това не изненада никого. Изборите бяха определени от международната общност и от сирийската опозиция като фарс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?