Бан Ки-мун:

Башар Асад не изпълнява задълженията си по мирния план

ООН поиска изпращането на 300 наблюдатели в Сирия

Башар Асад не изпълнява задълженията си по мирния план

Правителството на Сирия не изпълнява мирния план на Кофи Анан, съобщи генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в писмо до Съвета за сигурност.

 

Бан Ки-мун посочи, че режимът на президента Башар Асад не е изтеглил армията и тежките оръжия от населените места, както е предвиждал плана на пратеника на ООН и Арабската Лига за Сирия Кофи Анан. 

 

В същото време продължават да излизат данни за насилие в Сирия, които заплашват крехкото едноседмично примирие. Въпреки това Бан Ки-мун заяви, че в Сирия "има възможност за напредък" и съобщи, че международната мисия за наблюдаване на примирието ще се състои от до 300 невъоръжени наблюдатели.

 

По-рано обаче режимът в Сирия съобщи, че ще приеме до 240 наблюдатели.

 

Бан Ки-мун отбеляза още, че ООН констатира, че има все повече съобщения от Сирия за прояви на насилие и жертви, въпреки че страните в конфликта твърдят, че спазват споразумението за прекратяване на огъня. Той съобщи, че екип от международни наблюдатели е посетил размирния град Дераа, където е получил свобода на придвижване. Искането на екипа да посети Хомс е било отклонено от съображения за сигурност.

 

"Действията на сирийското правителство по плана на Кофи Анан не отговарят на очакваното и към Сирия трябва да бъде изпратен ясен сигнал за необходимостта от пълно примирие", посочи още Бан Ки-мун в писмото си до Съвета за сигурност.

В същото време президентът на Франция Никола Саркози обяви, че динственото възможно решение на кризата в Сирия е създаването на хуманитарни коридори.

"Башар ал Асад лъже . . . Той иска да изтрие Хомс от картата, както Кадафи искаше да изтрие Бенгази", заяви Саркози, цитиран от Ройтерс.

 

При насилието в Сирия, продължило повече от година, са загинали около 9000 души.

 

По-късно в четвъртък ще се проведе среща на външните министри от международната общност, която ще бъде посветена на Сирия.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?