Башар Асад: Няма доказателства да съм използвал химически оръжия

САЩ може отново да внесат в Съвета за сигурност въпроса за военна намеса срещу Сирия

Башар Асад: Няма доказателства да съм използвал химически оръжия

САЩ обявиха в неделя, че не изключват възможността да се обърнат отново към Съвета за сигурност на ООН за военна операция срещу Сирия, а сирийският президент Башар отхвърли обвиненията, че е вземал решение за извършването на химическата атака в предградие на Дамаск през миналия месец.

"Няма доказателства, че съм използвал химически оръжия срещу своя народ", казва той в интервю пред Си Би Ес, което се очаква да бъде излъчено в понеделник.

Асад споделя безпокойството си, че военен удар по Сирия ще намали потенциала на неговата армия и ще бъде нарушен балансът в гражданската война. Същевременно обаче той заплашва, че съюзниците му биха нанесли ответен удар при евентуално нападение срещу Сирия, предаде БТА.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери не изключи възможността страната му все пак да поиска от Съвета за сигурност на ООН да разреши военна операция срещу Сирия, след като инспекторите на ООН приключат с доклада за химическата атака.

Президентът Барак Обама ще вземе решение по въпроса, след като инспекторите на световната организация, които разследват химическото нападения в Сирия на 21 август, представят своя доклад, вероятно в края на следващата седмица, обяви Кери на съвместна пресконференция в Париж с катарския министър на външните работи Халед ал Атия.

Русия и Китай, две от петте страни с право на вето в Съвета за сигурност, блокираха всички досегашни опити за приемане на резолюция, предвиждаща наказателни мерки срещу сирийския режим.


Кери съобщи, че правителството на САЩ раздава видеозаписи с химическото нападение в Сирия, за да убеди американците и Конгреса, че военната операция е необходима.


"Голямото мнозинство от членовете на Конгреса не са решили (дали да подкрепят нанасянето на удари)", затова им показваме тези кадри и провеждаме срещи с тях, отбеляза той.

Държавният секретар на САЩ е на обиколка в Европа в опит да набере подкрепа и в чужбина за военна операция срещу Сирия. В неделя той се срещна във френската столица с делегация на Арабската лига на министерство равнище.

Организацията на арабските държави, която през март отне мястото на сирийския режим в своите редици и го даде на опозицията, не подкрепи военни удари срещу Сирия. Вместо това тя се обяви за политическо решение на конфликта.

От Париж държавният секретар на САЩ ще отпътува за Лондон - последен етап от европейската му обиколка, където ще се срещне с палестинския президент Махмуд Абас и британския министър на външните работи Уилям Хейг.

Подкрепата за действия срещу режима в Сирия се засилва

Подкрепата за действия срещу режима в Сирия се засилва, увериха на пресконференция в Париж държавният секретар на Съединените щати Джон Кери и френският външен министър Лоран Фабиус.

Фабиус приветства общата позиция на европейските външни министри във Вилнюс, които призоваха за ясен и силен отговор на химическата атака в Дамаск, макар без да споменават за военни действия.


Седем от страните от Г-8 и 12 от Г-20 споделят нашата гледна точка, каза още министърът.

Според него наказателният удар срещу режима в Дамаск не е пречка, а условие за политическо решение. Асад няма да участва в преговори докато се смята за непобедим, заяви той.


Според държавния секретар на САЩ страните готови да участват във военен удар в Сирия са голям брой. Той настоява за ограничена, но точна и ефикасна атака.

САЩ подготвяли тридневна интензивна военна операция

Министерството на отбраната на САЩ подготвя тридневна, интензивна военна операция срещу Сирия, твърди в неделя американският вестник "Лос Анджелис таймс", цитиран от БТА. Франс прес отбелязва, че ако това е вярно, кампанията ще е по-дълга и мощна от предвиденото.

Американските стратези са се спрели на масиран ракетен обстрел, последван бързо от атаки срещу цели, които са били пропуснати при първоначалния удар, пише "Лос Анджелис таймс", като се позовава на служители на Пентагона. Според двама офицери Белият дом е поискал списъкът с мишените, който включваше първоначално около 50 обекта, да бъде разширен чувствително.

Стратезите на Пентагона планират ударите да бъдат нанесени от бомбардировачи и от петте американски ескадрени миноносеца, които патрулират в момента в Източното Средиземноморие.

Експерти: Военни удари биха помогнали на бунтовниците, но без да съборят режима

Евентуална ограничена западна военна операция в Сирия би била от полза за цялата опозиция, включително за джихадистите, но не до такава степен, че да ускори падането на режима на президента Башар ал Асад, смятат експерти, цитирани от Франс прес.

Както сирийските бунтовници, така и привържениците в Съединените щати на нанасянето на удари, се надяват, че една интервенция ще промени съотношението на силите в полза на противниците на Асад, две години и половина след началото на гражданската война, в който бяха убити над 110 хиляди души.


Според експерти обаче евентуалната операция няма да даде импулс на бунтовниците в цяла Сирия, предвид същността на конфликта и предвиждания ограничен характер на кампанията.

"Сирийският конфликт се състои от безброй много (фронтове), всеки от които със своя собствена динамика", обяснява британският антитерористичен експерт Чарлз Листър. Той прогнозира вероятно отражение на ударите върху ситуацията по местата, където те ще бъдат нанесени, както се очаква около столицата Дамаск и големия северен град Алепо, но не и в национален мащаб.

Арон Лунд, шведски експерт по сирийския бунт и ислямистките движения, също е настроен скептично: "Бунтовниците нямат добра координация в национален мащаб, но ако ударите се съсредоточат на определени места, те би могло да позволят напредък на местно ниво."

Голямото разнообразие на групите, които воюват срещу режима на Асад, затруднява Съединените щати да изберат на коя от тях да помогнат. В някои райони е очевидно кои бунтовници ще извлекат полза от евентуални западни военни удари, но в други ситуацията е много неясна и ислямистите имат силно присъствие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?