След среща с Кофи Анан

Башар Асад отказа диалог с опозицията

Кайро обяви, че е време за международна намеса , Москва е против

Башар Асад отказа диалог с опозицията

Пратеникът на ООН и Арабската лига в Сирия Кофи Анан разговоря в събота с президента Башар Асад в Сирия, но не постигна конкретни резултати.

След срещата Асад заяви, че ще подкрепи всеки ”честен” опит за мир, но предупреди, че диалогът би се провалил ако ”терористичните групи” останат. Така дефакто  Асад изключи възможността за преговори с опозицията. Според него протестите срещу режима се водят от терористи.

”Сирия е готова да доведе до успех всеки честен опит да се намери решение”, заяви Асад.

Той обаче добави,цитиран от Франс прес,  че ”никой диалог или политически процес не може да успее, докато терористичните групи работят, за да всяват хаос и да дестабилизират страната, като атакуват цивилни и войници”.

По-рано опозицията отхвърли призива на Кофи Анан за диалог с Башар Асад.

По данни на ООН над 7 500 души са били убити в продължение на година, откакто в Сирия започнаха бунтовете срещу режима на Асад. Международната общност не може да стигне до по-решителни мерки в Сирия най-вече заради съпротивата на Русия и Китай.

В събота след срещата си с външните министри от Арабската лига в Кайро руският първи дипломат Сергей Лавров обясни, че са стигнали до съгласие за обща позиция.

 "Ние съгласувахме съвместна позиция от пет точки. Първо - прекратяване на насилието, откъдето и да идва то. Второ - създаване на безпристрастен и независим механизъм за мониторинг, трето - никаква външна намеса, четвърто - безпрепятствено доставяне на хуманитарна помощ на всички сирийци. И пето - твърда подкрепа за мисията на  Кофи Анан с цел започване на политически диалог между правителството и всички опозиционни групи", заяви Лавров.

Той  заяви на срещата пред арабските си колеги, че Москва е готова да работи с всеки, който настоява за реформи в Сирия, съобщи Ройтерс.

Москва се придържа към принципа за ненамеса във вътрешните работи на държавите, изтъкна Лавров. Не може да бъде обвинявана една от страните в сирийската криза, заяви той и прикани за изпращане на хуманитарна помощ.

По-рано в събота катарският външен министър призова за външна намеса в Сирия.

 "Дошло е времето да осъществим предложението за изпращане на арабски и международни сили в Сирия", каза Ал Тани на срещата в Кайро.

"Когато се обърнахме към Съвета за сигурност, не получихме резолюция заради руско-китайското вето, което изпрати лош сигнал на сирийския режим", отбеляза катарският министър. "Търпението на света и нашето търпение се изчерпват", предупреди той.

На този фон насилието в Сирия продължава като най-малко 12 души са убити днес при операция на сирийската армия в северната провинция Идлиб, крепост на бунтовническата Сирийска свободна армия, съобщиха местни активисти за ДПА.

Източници от южната провинция Дараа заявиха, че правителствени сили обстрелват районите край границата с Йордания, за да попречат на сирийски въстаници и дисиденти да избягат на йорданска територия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят