В първа публична поява от шест месеца

Башар Асад предложи помирителна конференция, но без "предателите на Сирия"

Опозицията определи речта като лицемерна и отхвърли предложенията

Башар Асад. Сн. ЕРА/БГНЕС

Сирийският президент Башар Асад призова в неделя днес към национална мобилизация във "войната за защита на нацията", определяйки бунтовниците, сражаващи се срещу него, като терористи и агенти на чуждестранни сили, с които е невъзможно да се преговаря, предаде Ройтерс.

Асад се появи в опера в Дамаск, заобиколен от ликуващи привърженици и произнесе първата си публична реч от юни миналата година, която е и първото му публично изказване след телевизионно интервю през ноември.

Президентът оповести "мирна инициатива за приключване" на 21-месечния бунт. Предложението, което включва и "помирителна конференция", но без участието на "тези, които предадоха Сирия".

Сирийският лидер говори уверено близо половин час пред тълпа ликуващи поддръжници, които често го прекъсваха с викове и аплодисменти. В един момент множеството вдигна юмруци с викове "Ще жертваме за теб кръвта и душата си, Башар!".

В края на речта тълпата се втурна на сцената и обкръжи президента с възгласи "Бог, Сирия и Башар са достатъчни!", докато усмихнатият Асад махаше в ръка и бе изведен от залата.

"Сега сме във военно положение във всеки смисъл на думата. Тази война е насочена към Сирия и използва шепа сирийци и мнозина чужденци. Така че това е война за защита на нацията", каза президентът в речта си.

"Днес ние се срещаме, а страданието е заляло сирийската земя. Няма място за радост, по улиците на страната ни няма сигурност и стабилност. Нацията е за всички и всички ние трябва да я защитим", подчерта Асад.

Както се очакваше, сирийската опозиция отхвърли мирната инициатива на Асад и заяви, че целта ѝ е да осуети дипломатическите усилия за слагане край на гражданската война в страната.

"Асад просто искаше с тази инициатива, която предложи, да прекъсне пътя към постигането на политическо решение, което би могло да се получи от бъдещата американско-руска среща с посредника на ООН Лахдар Брахими и което опозицията не би приела, освен ако той и режимът му не напуснат властта", заяви говорителят на сирийската опозиционна коалиция Уалид Буни.

В изявление след днешната реч на Асад говорителят на върховния комисар на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън се казва, че "сирийският президент Башар Асад трябва да напусне властта, за да може да се постигне политическо решение на войната в страната".

"Ще проверим внимателно дали има нещо ново в речта, но оставаме на позицията си, че Асад трябва да напусне и да даде възможност за политически преход", добави говорителят.

Британският външен министър Уилям Хейг обвини Башар Асад в лицемерие и заяви, че отправеният в речта му призив за мирна инициатива няма да заблуди никого.

"Речта на Асад беше безкрайно лицемерна. Смъртта, насилието и потисничеството, които са обхванали Сирия, се дължат на него. Празните обещания за реформи не заблуждават никого", каза Хейг в Туитър.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че Асад просто е повтарял празни обещания в речта си.

"Неговите коментари са просто повторение на това, което през цялото време е казвал. Това са същите обещания, които ни даваше и досега", каза Давутоглу след речта на Асад в Дамаск.

"Тъй като Асад вече няма представителна власт над сирийския народ, думите му загубиха своята убедителност. Преходният период трябва да бъде завършен бързо чрез преговори с представителите на сирийския народ", добави турският външен министър.

Давутоглу заяви също, че ООН трябва да заеме ясна позиция по отношение на Сирия и да изпрати послание до Асад да не възпрепятства раздаването на хуманитарна помощ.

"След като сега е ясно, че Асад няма да направи нищо ново, Съветът за сигурност на ООН трябва да реши своята позиция по отношение на Сирия", посочи турският представител.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?