Ожесточени сражения в Сирия

Башар Асад: Трябва ни време, но напредваме

Башар Асад: Трябва ни време, но напредваме

Сирийският президент Башар Асад заяви, че силите на режима се нуждаят от още време, за да спечелят битката срещу бунтовниците.

 

В интервю за проправителствената телевизия "Ад Дуниа" той определи като "нереалистична" идеята да се създаде хуманитарна буферна зона на сирийска територия и осмя дезертирането на представители на режима, като заяви, че така страната се прочиства от хората, които според него са лишени от патриотизъм.

 

"Със сигурност ни трябва време да стигнем до убедителен край. Мога да обобщя в едно изречение: напредваме, положението на място се подобрява, но още не сме спечелили и ще ни е необходимо време", заяви Асад.

 

Интервюто на Асад, което все още не е излъчено изцяло, съвпада с офанзива на силите му. Тежки сражения се водят в столицата Дамаск, втория по големина град Алепо и северозападната провинция Идлиб, съобщи ББС.

 

Ожесточени сражения се водят между войници и бунтовници близо до военното летище Тафтаназ между Алепо и Идлиб в Северна Сирия. Франс прес съобщи, че експлозии отекват откъм летището, където бойни самолети и хеликоптери на редовната армия излитат, за да бомбардират бунтовническите укрепления в Алепо и Идлиб.

 

Жертвите от началото на съпротивата срещу режима на Aсад, започнала през март миналата година, са повече от 22 хиляди, а международната общност не може да предприеме по-сериозни мерки за спиране на насилието заради съпротивата на Русия и Китай и липсата на единодушие сред другите сили.

 

Само вчера в Сирия са загинали 189 души - 143-ма цивилни, 14 бунтовници и 32-ма войници, сочат данните на сирийската правозащитна организация, отбелязва Франс прес.

 

Повече от 200 хиляди са бежанците. Западните страни и Турция предлагат да се създаде буферна зона, която да подслони бежанците от насилието в Сирия.

 

"Не мисля, че Западът и Турция говорят сериозно за такава стъпка, за тях това не е от първостепенно значение", заяви Асад, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 

Анкара официално обяви, че може да спре приема на бежанци заради големия поток хора, които бягат от съседна Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?