Баща и чичо на атентатор от Бургас проговориха

Баща и чичо на атентатор от Бургас проговориха

Самир Хадж Хасан, който има работилница са килими в Бърнаби, Британска Колумбия, Канада разпозна сина си Хасан като човека, издирван за участие в атентата в Бургас от 2012 г., пише канадският в. "Нешънъл пост".

Самир казва, че за последен път е видял сина си през февруари (от текста не става ясно дали миналата и тази година).

Двайсет и пет годишният канадец следвал в Бейрут."Всичко си беше наред", казва Самир, докато един ден полицията дошла да говори с него, взели му ДНК проба и му казали, че Хасан е издирван във връзка с бомбен атентат на Хизбула в България, отнел живота на петима израелци, местния им шофьор и мъжа, носещ експлозивите, отбелязва "Нешънъл
пост", цитиран от БТА.

"Не мога да повярвам, че това се случва", казва бащата в първото си интервю, откакто името и снимката на сина му бяха разпространени миналия месец от българските власти, които
обявиха, че Хасан е заподозрян във връзки с терористичното нападение. "Бях шокиран", казва бащата.

В интервю по телефона Самир потвърди, че синът му е издирваният мъж от снимките, които българското министерство на вътрешните работи и ФБР разпространиха. Той каза, че осъжда
тероризма, сътрудничи на полицията и не може да обясни появилите се твърдения.

"Защо някой, който е имал бъдеще, ще отиде и ще си съсипе живота?", пита Самир. Той не вярва, че синът му се е присъединил към Хизбула или че е участвал в атентата.

"Има нещо нередно в този случай", заявява Самир. "Не мисля, че това е истина".

Но освен кратките биографични данни, дадени в съобщението на ФБР за издирване, досега не се знаеше много за живота на Хасан, който започва в Загдраия, Южен Ливан. "Това е малко село, просто малко село, това е всичко", каза Хюсеин Хадж Хасан, чичо на заподозрения, който живее в Торонто.

Хюсеин и братята му са родени и отгледани в Бурдж ел Бараджне - южно предградие на Бейрут, където има пренаселен бежански лагер, построен за палестинци, избягали от Галилея след създаването на Израел през 1948 г., съобщава "Нешънъл пост".

Очарован от западната музика и култура, Хюсеин копнее да напусне Ливан. Един от клиентите му, служител на канадското посолство, му предлага да емигрира. Той пристига в Торонто през 1974 г. и започва да работи като барман в хотел "Роял Йорк".

Свикнал да работи усърдно, става собственик на фирма "Роял карпет", която съществува вече две десетилетия. Хасан е роден през 1988 г. Посещава начално училище в Бърнаби и накрая получава канадско гражданство. "Беше много добро момче. Не е надут", каза Самир. "Всички го обичат".

Районът на Ванкувър е център на дейността на Хизбула в края на 90-те. ФБР е провело там операция "Димна завеса" за разследване на нелегална мрежа за доставки, която снабдява Хизбула чрез пари от измами и контрабанда на цигари в САЩ.

Хасан се връща в Ливан с майка си, когато е на 12. Самир не обясни защо е заминала, отбелязва "Нешънъл пост". Но той продължава да вижда сина си при пътуванията до родината – едното от тях е за погребението на съпругата, която умира от болест.

Макар и да е прекарал само пет години в Канада, Хасан запазва канадското си гражданство и паспорта си.

Български представители казаха, че паспортът е използван за влизане в страната на 28 юни 2012 г., отбелязва вестникът. Както се твърди, тогава Хасан започва да използва фалшивата шофьорска книжка на името на Ралф Рико, жител на Гранд Рапидс, щата Мичиган. На снимката на фалшивия документ за самоличност има голяма прилика въпреки очилата и дългата коса.

ФБР постави Хасан и другия издирван Мелиад Фара на страницата си с най-издирвани лица, заявявайки, че търси информация за "изработването и придобиването" на фалшива американска карта за социални осигуровки и шофьорска книжка, за които се твърди, че са използвали преди атентата. България посочи, че двамата може да бъдат съдени задочно, ако Ливан не ги предаде, отбелязва "Нешънъл пост".

"Всички сме объркани", казва Самир.

Той няма обяснение как Хасан е станал един от издирваните за атентат, погубил седем души и ранил 32. Той обаче е убеден, че това е грешка. "Всеки е невинен до доказване на противното, така че оставям това на разследващите". Брат му Хюсеин се чуди дали на става дума за сгрешена самоличност. "Не мога да Ви кажа, просто съм шокиран".

Без да се замисля, Самир нарече нападението тероризъм, отбелязва "Нешънъл пост". "Не сме съгласни с подобни действия, определено", каза той. "Не знам кой го е направил, но Ви казвам, че който го е направил, това не е приемливо. Няма значение дали е на канадска или европейска земя, не е приемливо, 100 процента не е приемливо. И ще направя всичко, ако мога да помогна и вече казах на властите. Властите знаят всичко и вече записаха това, което казах".

Споделяне

Още по темата

Още от България