Баща и син, пребити от полицаи, осъдиха държавата в Страсбург

Двама българи осъдиха България в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) за общо обезщетение от 19 000 евро заради упражнено върху тях насилие от полицейски служители, предаде в четвъртък Франс прес, като се позова на издадено решение от съда.

На 8 май 1999 г. служители на тогавашното секретното Бюро за оперативно издирване (сега дирекция към МВР) пребиват четирима мъже и две жени туристи край язовир "Искър" и надупчват джета им с 19 куршума.

Сред пострадалите са 57-годишният бизнесмен Светльо Шишков и неговият син Славейко на 32 години, които впоследствие завеждат дело.

Светльо Шишков, който от побоя получава счупване на 4 ребра, разказва, че докато били на плаж на брега на язовира със свои близки, обикаляли с джета и попаднали на база със скъпи лодки, коли и коне. След това при тях дошли непознати и питали защо ги шпионират. Докато се изяснят, пристигнали 12 мъже с джип и полицейски микробус. Били в камуфлажни дрехи и жилетки с надписи "Полиция", въоръжени с автомати. Биели наред. Пощадили само бременна жена. Синът на Шишков Славейко е с две счупени ребра и разбита глава.

Според Шишков по това време в базата на язовира е бил тогавашният вътрешен министър Богомил Бонев, а според публикациите на медии от онова време, там е била и приятелката на Бонев Нона Йотова. Наказателната акция била заради гнева на министъра, "обезпокоен" от туристите. Богомил Бонев отрича и до днес да има пръст в историята.

Започва засекретено дело. 7 души са обвинени за средни телесни повреди, нанесени от длъжностни лица, и за дръзко и цинично хулиганство. След години разтакаване военният съд на два пъти спира процеса и връща случая в прокуратурата. Първия път с мотива, че МВР не е било вписано като страна по делото, а извършителите са негови служители, а втория - през септември 2003 г. защото не ставало ясно кой от обвиняемите какво точно е извършил.

В решението си ЕСПЧ постановява, че в демократично общество властите не трябва да отвръщат на извършените нарушения от гражданите с насилие срещу тях.

Според съда полицаите са се отнесли унизително и нехуманно към двамата българи. В решението на съда се критикува и фактът, че полицаите не са наказани и че съдебното производство срещу тях е било прекратено през 2004 г.

ЕСПЧ осъди България да плати 10 000 евро обезщетение на Светльо Шишков и 9000 евро на сина му.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?