Баща на момче в инвалидна количка остави сина си на грижите на Борисов

Премиерът обеща на семейството реформа и по-голяма финансова подкрепа

Бащата на 18-годишния Петър успя да го качи до приемната на Министерски съвет. Снимка: БГНЕС

Осемнайсетодишният Петър, който страда от детска церебрална парализа и беше оставен за няколко часа на грижите на премиера Бойко Борисов в понеделник, е получил уверение че подготвяната от правителството реформа ще осигури по-голяма финансова подкрепа за хората с увреждания и по-добри социални услуги. Петър и семейството му бяха приети от премиера, след като по-рано бащата - Емил Мавродиев го остави символично в приемната на Министерския съвет на грижите на Борисов, за да види министър-председателят с какви трудности се сблъскват ежедневно хората с увреждания.

Петър и семейството му са сред участниците в насрочения за по-късно в понеделник протест на родители на деца с увреждания “Системата ни убива – Всички!“.

В понеделник сутринта облечени в черните тениски "Системата ни УБИВА” Емил Мавродиев и други представители на протестиращите успяха да качат инвалидната количка на Петър по стълбите до приемната на Министерски съвет.

"Тук съм, за да покажа, че хора като мен, с увреждания, съществуват и имат потенциал. Те имат личностни и професионални качества и могат да бъдат достойни граждани", сподели 18-годишният Петър.

Той скоро е станал пълнолетен, но от малък страда от детска церебрална парализа. Завършил е Националната търговска гимназия в Пловдив и вече е приет да учи Специална педагогика в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

"Аз имам нужда от рехабилитация и други терапевтични процедури, за да може да се чувствам по-добре физически и да покажа интелектуалния се потенциал", настоя Петър.

Баща му Емил допълни, че като родител на дете с увреждания дълги години се бори с всички трудности и недостатъците на системата.

"Смея да твърдя, че в България няма професионални центрове, които да помагат на такива хора. Всеки се спасява кой както може", каза той и призова на това да бъде сложен край.

Емил Мавродиев определи положението на родителите на деца с увреждания като "задънена улица", за което допринасят лошото им финансово състояние, както и липсата на специалисти.

Петър беше оставен в приемната на Борисов с един сак багаж, както и шината, която трябва да използва. До премиера имало и писмо с инструкции, в което е описано от какви специфични грижи Петър се нуждае, както и обратни координати на родителите му.

По-късно Петър и семейството му бяха приети от премиера Бойко Борисов, който ги уверил, че промените в законодателството, по които правителството работи, ще гарантират по-голяма финансова подкрепа за хората с увреждания и по-добри услуги за тях.

Премиерът е поканил бащата Емил Мавродиев да участва в предстоящата среща по проблемите на хората с увреждания утре. 

На нея бащата ще може да даде своите конкретни предложения за по-ефективното изразходване на средствата в тази сфера. Бащата е благодарил на премиера за срещата и е отбелязал, че след разговора с него е с по-голям оптимизъм. По думите му проблемът на хората с увреждания е свързан не само с отпусканите средства, но и с рехабилитацията у нас.

"Не съм с нагласата, че вие сте човекът, който може да даде пари. Искаме тези рехабилитационни центрове да работят нормално", е заявил Петър пред премиера.

Семейството е поискало още да се работи бързо по промените в законодателството, които засягат хората с увреждания. "Зарадвах се, че премиерът реално се поинтересува за моите потребности и какво може да се промени, за да се чувствам добре не само аз, но и хората с увреждания. Проведохме нормален, човешки разговор", заяви след срещата Петър.

Междувременно за по-късно е насрочен национален протест, организиран от майките на деца с увреждания. В столицата се очаква да пристигнат активисти на движението "Системата ни убива" от цялата страна.

В 17.30 часа те ще се отправят със шествие от палатковия лагер пред парламента към сградата на Министерският съвет.

По-рано през деня родителите на децата с увреждания присъстваха на заседание на работната група в социалното министерство, която има за цел да реши част от проблемите. След нея стана ясно, че майките на деца с увреждания се завръщат в работната група, която работи по новия закон за хората с увреждания. След днешното заседание стана ясно, че до 6 август всички участници ще изпратят становищата си.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?