Баща на починало дете иска да дари за онкоклиника в болница “Лозенец“

Зад фондацията, която иска да дари средства за изграждане на нова детска онкоклиника, стои баща на починало дете, става ясно от стенограмата от последното заседание на Министерския съвет. В сряда стана ясно, че новоучредената фондация “Лия“ изявява желание да дари средства за построяването и оборудването на клиника по детска онкология и хематология в правителствената болница “Лозенец“ с разгъната застроена площ от около 2500-3000 кв. м.

 

Здравният министър Десислава Атанасова заявява, че е посочено като проблем начисляването на ДДС върху дарената сума. Затова тя призовава Министерството на финансите да помисли за това държавата да поеме ДДС.

 

Дарителски организации отдавна настояват държавата да освободи даренията от ДДС.

 

“Ние не можем да кажем, че няма да се плаща ДДС, просто ще потърсим варианти да се компенсира в такъв размер. Иначе Законът за ДДС много ясно и точно казва“, заявява премиерът Бойко Борисов.

 

“А иначе това е един човек, на който дъщеря му се разболява от рак, кара я по Гърция, по Америка, харчи милиони за нейното лечение, той явно е състоятелен човек. Миналата седмица дойде при мен, той ми разказа тази лична история, не желае да става публичен, не желае да говори, не желае както се казва да му се споменава името, но казва, умирайки, детето му, около 15-16 годишно момиченце, на което съответно единствената му претенция е за тези пари детската онкология да се казва на нейно име, и иска да даде четири-пет милиона, колкото трябва да построи една сграда на терена, където е и правителствена болница сега и всъщност там да развием цялата база в една детска болница с всичките други отделения впоследствие. Така че сега с министъра го конструираме това как ще изглежда“, обяснява Борисов.

 

“Тогава ще каним най-добрите лекари и български и чужди и няма да даваме тези огромни пари по милион да стигат, да не говорим с тежкия транспорт, след това не можем да ги прибираме, в чужда среда, тук можем да си провеждаме лечението на тежките онкологични детски заболявания“, заявява Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България