Баща на поставени под закрила деца е нападнал социален работник

Социален служител е бил нападнат и ударен в главата от баща на три деца, спрямо които е била предприета мярка за закрила, съобщиха в петък от Агенцията за социално подпомагане.

Нападнат и ударен в главата е бил Иван Иванов, директор на дирекцията "Социално подпомагане" в софийската община Оборище. През октомври 2013 година след насилие над едно от децата от страна на бащата, на детето е предоставена полицейска закрила.

По време на среща в социалната служба в петък бащата е скъсал предоставените му документи и е крещял на социалния работник. Чувайки виковете, се намесил директорът Иванов, който при появата си е бил нападнат и ударен в лицето. Потърсено е съдействието на полицията и на Спешната медицинска помощ заради кръвоизлив в ухото, съобщиха от агенцията.

Това е пореден случай на нападение над социален работник, след като няколко дни по-рано жена е нападнала Милена Маринова, началник на отдела "Закрила на детето" в същата дирекция "Социално подпомагане". Жената е майка на дете, отново с предприета мярка
за закрила след сигнал за упражнено насилие в семейството, получен в началото на ноември т.г. На 10 ноември при посещение в дирекцията жената отправила заплахи към служителите и нанесла удари на Маринова. По случая е образувано досъдебно производство.

През септември удар в главата е понесъл и социалният работник Николай Неделчев от дирекцията "Социално подпомагане" - Севлиево. Нападателят бил възрастен мъж, явил се в дирекцията, за да получи заповед за настаняване в Дом за стари хора, като молбата му е удовлетворена броени дни след подаването ѝ. През май т.г. жена е нападнала социален работник от отдела "Закрила на детето" в Смолян на работното му място при изпълнение на служебните му задължения.

Според агенцията тези инциденти свидетелстват за ескалиращата агресия спрямо социалните работници. Тя настоява за адекватни промени в нормативната уредба, свързани с гарантиране на защитата и сигурността им.

Споделяне

Още от България