Бащата на арестувания адвокат на Цветан Василев: Искат да му запушат устата

Лазар Карадалиев, снимка: бТВ

Прокуратурата се опитва да запуши устата на арестувания адвокат Лазар Карадалиев. Това твърди в отворено писмо до медиите баща му Евгени. Юристът бе арестуван миниалата седмица по обвинения за участие в престъпна група за пране на пари. Той е адвокат на бившия банкер Цветан Василев и оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев.

"Силно съм разтревожен от начина, по който прокуратурата се опитва да запуши устата на сина ми, адвоката Лазар Карадалиев, измисляйки несъстоятелни, според мен, обвинения. Всичко това ми напомня 40-те години на миналия век, когато баща ми "измете" много лагери и затвори и го върнаха здравословно съсипан с диагноза милиарна туберкулоза. "Загрижени" за неговото здраве взеха мерки и го изпратиха на проветриво място в Белене. Връщайки го след тригодишно пребиваване, за да умре вкъщи, бяхме изселени, а къщата ни - национализирана и разтурена, така че да не се завърнем никога", пише Карадалиев-баща.

Към момента синът му остава в ареста. Мярката му за неотклонение е насрочена пред апелативния спецсъд за вторник. Тогава трябва да бъде взето окончателно решение за задържането му.

Според прокуратурата той е участвал в престъпна група с още двама адвокати и служител в кантора.

Те са действали от 2014 г., твърдят от прокуратурата. За предполагаемото пране на пари са използвани фирми, регистрирани на подставени лица.

"Пълномощници на тези фирми са теглили или нареждали преводи по определени сметки на средства, придобити от престъпна дейност", казват от държавното обвинение.

"Докато синът ми беше на работа в кантората, без да се крие от никого, беше наредено "издирването" му на няколко места в Петрич и София. Странно и непонятно. След като синът ми попита по телефона за какво го търсят, вместо отговор бе задържан и хвърлен зад решетките във време на вирусна пандемия!", твърди баща му.

Той отрича, че синът му е поискал да бъде изследван за коронавирус, за да излезе от ареста. Адвокатът имал контакт със заразен клиент, но разбрал едва след като вече бил задържан.

Споделяне

Още от България