Бащата на норвежкия убиец Брайвик обяви, че той става все по-опасен в затвора

Андерш Брайвик

Бащата на норвежкия масов убиец Андерш Брайвик заяви, че синът му става още по-крайно настроен и опасен в затвора, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА в четвъртък.

Йенс Брайвик каза на пресконференция в Осло при представянето на книгата си "Моята грешка? Историята на един баща", че поискал да посети сина си в затвора, но Андерш му пратил писмо, в което отказвал да се среща с него, докато той не приеме неговите възгледи и не стане фашист.

"Писмото ме уплаши и все още ме плаши. Той става все по-краен, вероятно и по-опасен", заяви бащата на десния екстремист, който излежава 21-годишна присъда за нападенията на 22 юли 2011 г., когато уби хладнокръвно 77 души.

За последно 79-годишният Йенс Брайвик се е срещал със сина си, който сега е 35-годишен, когато Андерш е бил на 16 години.

Той каза, че не може да си обясни защо синът му е станал терорист, но изрази съжаление за това, че е бил лош баща.

"Мисля доста за тези, които загубиха живота си, и тези, които бяха ранени. . . Бих искал да помоля за прошка от името на Андерш", заяви Йенс Брайвик.

Родителите на Андерш Брайвик се развели, когато той бил на една година. През следващите години бащата и синът рядко се виждали, тъй като живеели в различни страни.

"Ако имах повече контакти с него, ако бях по-добър баща, тогава може би той щеше да е друг човек сега", заяви Йенс Брайвик, като добави, че никога не е забелязвал през детството на сина си каквито и да било признаци, които да предвещават насочването му към екстремизма и насилието.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят