Бащата на пребития студент: Синът ни е помлян от бой

Бащата на пребития студент: Синът ни е помлян от бой

След като питахме дали синът ни е бит, полицай ни каза: "Аз откъде да знам дали вие не сте го били вкъщи или някъде по пътя не е паднал и се е самонаранил". Това разказа пред 7/8 TV Евгени Марчев, който е баща на пребития на протеста 23-годишен студент по право в Хага. Преди това момчето е било ученик в Американския колеж в София. Майка му е хирург.

По сведения на неговите родители момчето е държавно 6 часа в районното преди да бъде избратено за лечение в "Пирогов". Битият е с комоцио и множество наранявания по гръдния кош, вероятно от ритниците. Той е губил съзнание на три пъти в районното, разказва баща му.

Пред "ЕвроДикоф" бащата допълва, че това, което се е случило с техния син, влиза в пълен разрез с твърденията на на ГЕРБ и МВР, че полицията не е допуснала насилие. В изявлението си от събота вечерта премиерът Бойко Борисов призова да не се допуска насилие, но съчувства единствено на наранените полицаи.

Евгени Марчев обясни, че е успял да види сина си в болницата. Той е бил контактен, но родителите се притесняват дали той няма някакви вътрешни наранявания.

Негов адвокат ще бъде Николай Хаджигенов, който разказва, че няма законово основание момчето да бъде държано в болницата с охрана и до него да не бъдат допускани хора.

"Под охрана е, за да не може да бъде сниман колко е бит. Ако го снимате и го покажете колко е бит, ще стане революция. Майка му е пусната, тя е хирург, след това ѝ е поставена инжекция за успокоение", каза адвокатът, цитиран от "Сега".

"Нашето дете е помляно", казва бащата Евгени Марчев

"Той е бил отпред, мъже с качулки и черни блузи са го избутали там. И полицията, вместо да хванат хората, които може би са хвърляли неща по тях, са хванали първите момчета отпред и са ги помляли от бой", казва Марчев.

Когато синът им е отведен в Трето РПУ, започват мъките и за родителите.

"Цяла нощ сме стояли отпред. Получихме информация, че три пъти е губил съзнание, молехме жена ми да влезе да го прегледа като хирург. Те най-сетне се съгласиха", разказва бащата.

Майката се опасява, че синът ѝ е получил комоцио, затова настоява да го заведат в "Пирогов".

"Никой в Трето РПУ обаче не ни протегна ръка да ни каже какво да направим. Накрая един полицай ни упъти да си изкажем мъката в СДВР, защото те отговаряли за това мероприятие", продължава с разказа си Марчев.

Едва сутринта момчето е отведено в "Пирогов" и въпреки скандалното отношение на служителите, баща му неколкократно благодари на РПУ-то, че синът му най-накрая е получил медицинска помощ.

"Детето ни е с кръвонасядания, с белези от бой, колената му са ожулени, има жълти насядания по краката, били са го с нещо, което да не личи", казва Марчев.

Той изразява своето възмущение от твърдения на висши полицаи, че родителите си били пращали децата по протестите срещу 40 лв.

"Жена ми е съсипана. Това е огромна травма и унижение", казва.

Живко Джамяров, който е един от основателите на ресторант Soul Kitchen в София, също разказва за агресията на полицията.

"Никога не съм бил агресивен човек и знам, че всеки протест крие своите рискове, но не съм предполагал, че мога да бъда нападнат от група полицаи само защото съм попитал защо допускат автобуси с организирани протестиращи и провокатори на протеста. Бях напсуван на майка, след което заобграден от тях, след като си представих личната карта, блъскан и дърпан, докато прикриваха техен колега, който ме удряше с юмруци в корема", разказа Джамяров в профила си във "Фейсбук".

Споделяне

Още по темата

Още от България