Бащата на Сноудън твърди, че синът му би се върнал в САЩ при някои условия

Бащата на Едуард Сноудън е казал в интервю, че синът му със сигурност ще се върне в САЩ, но при определени условия, предаде Ройтерс.

Сред тези условия са Сноудън да не бъде арестуван, преди да започне съдебно дело срещу него, съобщи тв канал "Ен Би Си нюз". Телевизията допълни, че адвокат на беглеца ще изпрати по-късно днес писмо в този смисъл, адресирано до главния прокурор Ерик Холдър.

Бащата на бившия системен администратор, който направи сензационни разкрития за тайна американска програма за подслушване и сега се укрива, изрази пред Ен Би Си опасенията си, че синът му е манипулиран от други хора, сред които и хора от "Уикилийкс".

През май Сноудън избяга от САЩ в Хонконг - няколко седмици преди "Гардиън" и "Вашингтон пост" да публикуват предоставените от него подробности за програмата на американската Агенция за национална сигурност за проследяване на комуникации по мобилни телефони и интернет.

В неделя той пристигна в Москва и се предполага, че все още се намира в транзитната зона на московското летище "Шереметиево".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?