Бащата на стрелеца от Страсбург потвърди, че синът му е подкрепял Ислямска държава

Бащата на стрелеца от Страсбург потвърди, че синът му е подкрепял Ислямска държава

Бащата на стрелеца, който уби четирима души на коледния базар в Страсбург, заяви, че синът му е подкрепял идеологията на групировката "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.

Френската обществена телевизия "Франс 2" излъчи интервю с бащата Абделкрим Шекат в събота вечерта, два дни след като синът му беше ликвидиран при престрелка с трима полицейски служители в квартала в Страсбург, в който е отраснал като дете. Това стана след голяма операция по издирването му след атаката във вторник вечер срещу базара, при която загинаха четирима души, а дузина бяха ранени.

Коледният базар в Страсбург, седалището на Европейския парламент, е най-големият във Франция. В петък той отново беше отворен, след като преди това беше затворен за времето, през което траеше операцията по издирването на заподозрения.

Бащата каза, че за последно видял сина си- Шериф Шекат, три дни преди нападението, но не е могъл да се свърже с него, докато се укривал.

Той призна, че синът му подкрепял групировката "Ислямска държава".

"Той казваше например, че Даеш се бие за справедлива кауза и всякакви такива неща", каза бащата.

Интервюто, което отначало се взима навън, след това продължава за кратко на закрито с майката на Шериф Шекат- Руаджа Руаг. Тя изрази шок и тъга заради смъртните случаи. "Франс 2" посочва, че Руаг и Абделкрим Шекат са разведени от дълго време.

Абделкрим Шекат, френски гражданин от алжирски произход, добави, че преди се е опитвал да убеди сина си да не подкрепя "Ислямска държава" с думите към него: "Ти не виждаш зверствата, които те извършват". Синът обаче отговорил, че "това не са те".

Малко след смъртта на Шериф Шекат информационната агенция на групировката "Ислямска държава" Амак разпространи съобщение, че той е "войник" на групировката. Френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер отхвърли това твърдение и го определи като "напълно опортюнистично".

Бащата, майката и двама от братята му бяха сред общо седем души, задържани за разпит. Френските медии съобщиха, че роднините са били освободени. Другите трима, които все още са в ареста, нямат роднинска връзка с Шекат, но са близки до него.

Шекат-младши е бил в списъка за наблюдение на френското разузнаване за радикализъм и има 27 присъди за криминални деяния - първата на 13-годишна възраст - основно във Франция, но и в Германия и Швейцария. Разследването се опитва да установи дали той е имал съучастници и логистична подкрепа.

Бащата каза, че отишъл в полицията доброволно и по подозрение същата вечер, когато синът предприел безразборната атака с огнестрелно оръжие и нож.

Той заяви, че казал на полицията следното: "Ако някога откриете Шериф, кажете ми. Аз ще отида при него и ще се опитам да го убедя да се предаде".

Бащата добавя, че ако синът му му беше казал за намерението си да убива, е щял да заклейми Шериф и той е нямало да убие, нито да бъде убит.

Жертвите на Шериф Шекат

Камал Нагшбанд, на 45 години, е една от четирите жертви на нападението, извършено от Шериф Шекат в Страсбург във вторник. Женен и баща на три малки деца, афганистанецът избягал от войната в родината си преди двайсетина години, за да построи своя живот във Франция. Във вторник Камал отивал с децата си на коледния базар в Страсбург, когато бил улучен от куршум в главата. Афганистанецът, описван от близките си като шегаджия, починал след един ден в кома в болница.

Шериф Шекат уби още трима души. Това са тайландски турист, който е бил на почивка в Елзас със своята съпруга, останала невредима, местен жител, застрелян, докато изчаквал отвън на излизане от ресторант своята съпруга и сина им и 28-годишен италиански журналист, дошъл в Страсбург, за да отразява пленарната сесия на Европейския парламент.

Споделяне

Още от Европа